Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

9 Ocak 2020 Perşembe

Sinema: Gece Vurgunu - Nightcrawler - Ahlaki Değer Yargıları Olmayan Bir Kariyerin Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Gece Vurgunu - Nightcrawler

Oyuncular; Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Riz Ahmed
Yönetmen; Dan Gilroy
Tür; Dram, Suç, Polisiye, Gerilim

Konusu; Film, ahlaki olarak hiç bir şekilde değer yargıları olmayan bir hırsızın, kendisine yeni bir iş sahası olarak haber kanallarına video görüntüleri çekmeyi seçmesi ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Lou Bloom, bir hırsız olarak sürdürdüğü yaşamından istediği şekilde gelir elde edemeyince, bir trafik kazası sırasında kazanın video görüntülerini çeken ve bu görüntüleri haber kanallarına satan kameramanla tanışır ve yaptığı işin iyi gelir kazandırdığı düşüncesi ile kendisi de aynı işi yapmaya karar verir. Bir kamera ve polis telsizi dinleme cihazı almak için bir bisiklet çalacak, ardından internetten polis telsizlerindeki kodların anlamlarını öğrenecek ve kendi arabasında dinlediği polis telsizinden nerede bir olay yaşanmışsa oraya gidip görüntü almaya başlayacaktır. Trafik kazaları ve yangın gibi olayların görüntülerini alarak işe başlayan Lou, ilk görüntüleri ile bir haber kanalının beğenisini kazanacak ve bundan sonra hep aynı haber kanalı için görüntüler çekmeye başlayacaktır.






Her hangi bir şekilde etik ve ahlaki değerleri önemsemeden işini yapan Lou, bazı zamanlarda polislerden önce olay yerine gidecek ve sırf daha iyi görüntü alabilmek için kazazedelerin, cesetlerin yerlerini değiştirecektir. Hatta kimi zamanlar olay yerine önceden gidip yardım etme imkanı varken mağdur insanlara yardım etmeyecek sadece görüntü almanın derdinde olacaktır.

Daha çok para kazanmak ve haber kanalını çektiği görüntülerle etkilemek için bu şekilde çalışan Lou, işinde ustalaşacak ve yanına Rick isminde bir asistan alacaktır. Aynı zamanda kazandığı paralar ile arabasını yenileyecek ve daha hızlı arabası ile artık olay yerine çok daha çabuk ulaşacaktır.

Asistanı ile birlikte polis telsizlerini dinleyerek bir çok olayın görüntüsünü alan Lou, aynı zamanda çalıştığı haber kanalındaki Nina isimli kadına da işi ile ilgili baskılar yapmaya başlayacak, kanalın kendisindeki görüntülere ihtiyaçlarının olduğunu fırsat bilip kanal içinde terfi etmenin yollarını arayacaktır. Haber kanalıda Lou gibi ahlaki konuları çok önemsemeden insanların dikkatini çekecek ve ekrana bağlayacak görüntülerin peşindedir ve Lou, tam aradıkları gibi bir video görüntüsü çeken elemandır. Artık kanalda belirli bir seviyeye gelen Lou, son olarak yine bir polis telsizinden olayın bilgisini alacak ve asistanı ile gittiği bu yerde eve henüz polis gelmemişken ve zanlılar evin içindeki insanları öldürmek üzereler iken Lou, kamera ile görüntü alacak ve zanlıları kaçarken kameraya çektiği gibi sonrasında daha yeni öldürülmüş insanların evine girerek onların olay yeri görüntülerini çekecektir.








Bu video çekimi sırasında zanlıların görüntüleri ve arabalarının plakasını da çekmiş olan Lou, görüntülerden bu kısımları kesecek ve evin içindeki cesetlerin görüntülerini kanala satacaktır. Bu iş için oldukça fazla para kazanan Lou, polislerin kendisine zanlılarla ilgili sorular sormasına rağmen bilmediğini söyleyecek ve ikinci planı olarak zanlıları bir restoranda iken ihbar edip, polislerinde olay yerine gelmesi ile silahlı çatışmalarını
kameraya çekecektir.

Polisler gelmeden önce asistanı ile birlikte uygun açılardan görüntüleri almak için hazırlanmış olan Lou, bu çatışmada yaralanan bir çok insanın görüntülerini çekecekler ve kaçan silahlı zanlılardan birini polisle birlikte kovalamaya başlayacaklardır.

Zanlıların aracı polis arabası ile birlikte kaza yapınca yine içeridekilerin hayati konumunu önemsemeden asistanı ile birlikte görüntü almaya çalışacaklar ancak asistanı, kaza yapan arabanın içinde ölmeyen zanlı tarafından silahla vurulacaktır. Lou, gayet sakin bir ruh hali ile asistanını da ölürken kameraya çekecek ve sonrasında tüm bu görüntüleri çok yüksek fiyatlara haber kanalına satacaktır. Sakladığı görüntüler yüzünden bir çok insanın hayatını tehlikeye atan Lou, polisin sorgulamalarından aklanacak ve sonrasında kendisine daha büyük bir ekip oluşturarak işine kaldığı yerden devam edecektir. Böylelikle film son bulur.

Ahlaki ve vicdani hiç bir değer yargısı olmayan, sadece kazanacağı paranın ve kariyerinin derdinde olan, haber kanalları için bir olay yeri görüntü kaydeden insanın hayatının sahnelendiği dram, suç, polisiye ve gerilim filmidir.