Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Ocak 2020 Salı

Sinema: Da Vinci Şifresi - The Da Vinci Code - Hz. İsa, Magdalalı Meryem, Vatikan'ın İçindeki Gizli Tarikatlar ve Leonardo Da Vinci Eserleri... / Konusu, Özeti, Afişler

Da Vinci Şifresi - The Da Vinci Code

Oyuncular; Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno
Yönetmen; Ron Howard
Tür; Aksiyon, Gizem, Suç, Polisiye, Gerilim

Konusu; Film, Robert Langdon isimli bir Harvard profesörü ile kriptoloji uzmanı Sophie Neveu'nin Louvre küratörü büyük üstad olarak anılan Jacques Saunlere'nin ölümü üzerine bir araya gelip Hz. İsa hakkındaki toplumdan gizlenen gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışmaları sırasında gelişen gizem dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Louvre küratörü büyük üstad olarak anılan Jacques Saunlere, Leonardo Da Vinci'nin eserlerinin bulunduğu müzede Opus Dei tarikatına bağlı olan ve Vatikan içinde gizli olarak çalışan muhafazakar bir piskoposluğun adamı Silas isimli bir katil tarafından öldürülür. Saunlere, ölümü sırasında yere Robert Langton'ın ismini yazmıştır ve bazı özel anlamları olan sayılar ve işaretler bırakmıştır. Bunun üzerine Saunlere'nin ölümünden Robert'ı sorumlu tutan polis, O'nunla görüşmeye gidecek ve olay yerine Robert'ı getirip görüşlerini almak isteyeceklerdir.






Bu sırada olay yerine Saunlere'nin torunu olan kriptoloji uzmanı Sophie gelecektir ve Robert'a hayatının tehlikede olduğunu söyleyip, çevresindeki polislerden birlikte kaçmaya başlayacaklardır.

Polislerin içindede Opus Dei tarikatına bağlı kişiler vardır ve onları şaşırtarak müzeden dışarı çıkmalarına neden olan Robert ve Sophie, Saunlere'nin yere yazdığı mesajları inceleyecekler ve bir anagram görüp Leonardo Da Vinci'nin Monalisa isimli tablosuna yöneleceklerdir. Bu tabloyu incelediklerinde sonrasında gizli bir şekilde yerleştirilmiş yeni bir anagram daha görecekler ve çözümlediklerinde yine Da Vinci'nin Kayalıklar Bakiresi isimli tablosuna ulaşacaklardır.

Bu tabloyu yerinden oynattıkların da ise arkasından bir kutu düşecek ve kutunun içinden, sır saklamak için kullanılan Da Vinci'nin tasarımı bir kripteksi ortaya çıkaracak olan kasanın anahtarına ulaşacaklardır. Bu özel bir anahtardır ve sadece uzun süre güvenli bir şekilde muhafaza edilen bir yerde korunan kasayı açmaktadır. Bu yeri bulan Robert ve Sophie, içeri girdiklerinde anahtarı yerleştirecekler ve Saunlere'nin ölürken yere yazdığı hesap numarasını girerek kasayı açacaklardır. İçerisinden çıkan kripteksi aldıktan sonra bulundukları yere polisler gelecek ve onlara kasa görevlisi yardım edecek, gizli bir yoldan araba ile kaçmalarını sağlayacaktır.





Ancak Robert ve Sophie'nin kasadan çıkardığı kripteksi yıllardır bekleyen görevli, Robert ve Sophie'yi rehin alacak ve onlardan kripteksi almaya çalışırken sonrasında Robert ve
Sophie, kripteks ile kaçmayı başaracaklardır.

Aynı zamanda bu kripteksin peşinde Opus Dei isminde Vatikan içinde gizli olarak çalışan muhafazakar bir piskoposluk, tarikat vardır ve her yere yayılmış olan adamları ile Robert ve Sophie'nin peşindedirler. 

Saunlere'de bu kriptekse ulaşmak için öldürülmüştür çünkü kripteksin içinde Hristiyanlık alemini kökünden etkileyecek önemli bilgilerin bulunduğu yere götürecek olan bir harita vardır. Bu bilgilerin neler olduğunu ise Robert ve Sophie, Robert'ın tarikatlar konusunda uzman olan Sir Teabing isminde bir arkadaşına gittiklerinde öğreneceklerdir. Sir Teabing, onlara Hristiyanlıkta bahsedilen Kutsal Kase'nin bir kadını sembolize ettiğini, Da Vinci'nin Hz. İsa tablosundaki ortaya çıkan Kutsal Kase sembolünü, Hz. İsa'nın Magdalalı Meryem'den bir kızı olduğunu, Sion isimli bir tarikatın bu gerçekleri koruduğunu ve kripteksin içinde bir harita olduğunu ve bu haritanın Kutsal Kase'ye götürdüğü gibi bir çok gerçeklerden bahsedecektir ve bunun üzerine kripteksi açıp haritaya ulaşıp Kutsal Kase'ye ulaşmaya çalışacaklardır.






Kutsal Kase, aslında Magdalalı Meryem'den çocuğu olan İsa'nın bu bilgilerinin bulunduğu bir arşivdir. Magdalalı Meryem'in lahitidir. Bu bilgiler Hristiyanlığa açıklandığı zaman bir çok gerçek değişecektir ve bunun için Opus Dei tarikatı buna engel olmak istemektedir.

Bu olaylar üzerine Sir Teabing'in evini katil Silas ve polisler basacak ve hep birlikte uçakla Londra'ya gitmeye karar vereceklerdir. Yeni adresleri Londra Mabet Kilisesidir ancak Kutsal Kase burada değildir.

Opus Dei tarikatları ve polislerle aksiyon dolu bir kovalamaca yaşayan ve sonunda Sir Teabing'in kendilerine bir oyun oynadığını anlayan Robert ve Sophie, kripteksi açmayı başaracaklar ve içindeki haritaya ulaşacaklardır. Bu harita Kutsal Kase'nin Rosslyn Şapeli'nin altında olduğu bilgisini verecek ve bunun üzerine şapele gidip, kilisenin altındaki gizli geçitlere girecekler ve burada binlerce yıllık tarihi yazıtlara ulaşıp aslında hz.İsa'nın varisi olan kişinin, İsa'nın soyundan gelen son varisin Sophie olduğunu öğreneceklerdir. Ancak testler için Magdalalı Meryem'in lahitine ulaşamayacaklardır. Bu sırada Kutsal Kase'yi koruyan şövalyeler tarikatı şapele gelecek ve Sophie'ye kendisi ile gerçekleri anlatacaklardır. Diğer tarafta Opus Dei tarikatı da deşifre olmuş ve Silas öldürülmüştür. Sophie hakkındaki gerçek ortaya çıktıktan sonra yanlarından ayrılan Robert, otel odasında iken aklına bazı semboller ile ilgili bilgiler gelecektir ve Magdalalı Meryem'in lahitinin aslında Louvre'ın altında gizlendiğini anlayacaktır. Bunun ortaya çıkması sonrasında filmde son bulur.

Hz. İsa'nın hayatından Vatikan'ın içindeki gizli örgütlere, Da Vinci'nin tablolarındaki gizli sembollere kadar bir çok konuda şaşırtıcı bilgilerin açıklandığı film, Dan Brown'un aynı isimli kitabından uyarlama aksiyon, gizem, suç, polisiye ve gerilim filmidir.