Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

27 Ocak 2020 Pazartesi

Sinema: Cehennem - Inferno - Dünya Nüfusunun Yarısını Yok Etmeyi Amaçlayan Biyolojik Bir Silah... / Konusu, Özeti, Afişler

Cehennem - Inferno

Oyuncular; Tom Hanks, Felicity Jones, Ben Foster
Yönetmen; Ron Howard
Tür; Suç, Polisiye, Gizem, Aksiyon, Gerilim

Konusu; Film, dünya nüfusunun yarısını yok etmeyi planlayanlar tarafından oluşturulmuş bir biyolojik silah olan virüsün insanlığa yayılmasına engel olmaya çalışan Prof. Robert Langdon'un hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Film Prof. Robert Langdon'un gözlerini İtalya Florence'da bir hastanede açması ile başlamaktadır. Hafıza kaybı yaşamış olan ve buraya nasıl geldiğini bilmeyen Robert, yanında Dr. Sienna Brooks isimli bir kadını kendisini tedavi ederken görecek ve kendisine neler olduğunu anlamaya çalışırken, hastanenin içerisine gelen bir polis tarafından silahlı saldırıya uğrayacaklardır. Bu saldırı üzerine Robert ile Sienna, apar topar hastaneden kaçacaklar ve Sienna'ın evine gideceklerdir. Robert, hafıza problemi yaşamaktadır ve aynı zamanda halüsinasyonlar görmektedir.






Bu sırada elbiselerinin içinde parmak izi okuma özellikli bir cihaz bulacaklar ve içerisinde hologramik görüntü ile Dante'nin cehennem tasvirinin bir örneğinin olduğunu göreceklerdir. Bu tasvirin üzerinde gizli semboller ve değiştirilmiş işaretler vardır ve bu sembollerden yola çıkarak insanlığı bir virüsün etkileyeceğini ve bunu yapan kişininde Bertrand Zobrist isimli biri olduğu gerçeğine ulaşırlar.

Bertrand Zobrist, insanlığın hızla nüfusunun arttığını düşündüğü ve bu durumun bir yok oluşa sebep olacağına inandığı için kendince sapkın düşünceleri yüzünden bir virüs icat etmiştir ve kara veba isimli bu virüsü insanlığa bulaştırıp dünya nüfusunun yarısını yok etmeyi planlamaktadır. Kısa bir süre önce intihar ederek ölen Bertrand Zobrist'in virüsü sakladığı yeri bulmaya çalışan Robert ve Sienna, öncelikle Boboli bahçelerine giderek Dante'nin eserlerinde bir işaret arayacaklar ve bu işaretin Dante'nin yüzü esas alınarak oluşturulmuş maskede olduğunu anlayacaklardır. 

Ancak Robert, hafızasını kaybettiği için hatırlamamaktadır ama kısa bir süre önce maskeyi kendisi çalmıştır ve Aziz Giovanni Vaftizhanesi'ne saklamışlardır. Aynı zamanda Robert'ın peşinde özel bir güvenlik şirketi ve Dünya Sağlık Örgütünden yetkililer bulunmaktadır ve hepsinden aksiyon dolu bir kovalamaca yaşayarak kaçan Robert ve Sienna, Aziz Giovanni Vaftizhanesi'ndeki Dante'nin maskesini bulacaklar ve maskenin üzerinde saklanmış bir şekilde yazılmış şiirden virüsün Venedik'te olduğuna karar vereceklerdir.






Bu sırada Dünya Sağlık Örgütünde çalışan Christophe Bruder, onlara ulaşacak ve kendilerine yardımcı olacağını söyleyerek birlikte Venedik'e gitmek için bir tren yolculuğuna çıkacaklardır.

Ancak Christophe'nin amacı onlara yardımcı olmak değil, virüsü ele geçirip çok fazla para karşılığında isteyenlere satmaktır. Yolculuk sırasında Christophe'nin amacını anlayan Robert ve Sienna, O'ndan kurtulmayı başaracaklar ve Venedik'e virüsün olduğunu düşündükleri heykellerin bulunduğu alana gideceklerdir. Robert, üstün bilgileri sayesinde aslında heykellerin zamanında İstanbul'dan getirildiğini anlayacak ve bunun üzerine virüsün İstanbul Ayasofya'da olduğuna karar verip, buradan insanlığa yayılacağını düşüneceklerdir. 

Ancak bu sırada kendilerini takip eden Christophe'dan kaçarken Sienna, virüsün yerini öğrendiği için gerçek yüzünü ortaya çıkaracak ve aslında Bertrand Zobrist'in sevgilisi olduğunu ve virüsü yaymak ile ilgili kendini sorumlu gördüğünü açıklayacaktır. Bu sırada Robert, Christophe'a yakalanacak ve Sienna, virüsü yaymak için İstanbul'a yola çıkacaktır. Diğer tarafta Bertrand Zobrist'in gerçek planlarını anlayan Dünya Sağlık Örgütü ve özel bir güvenlik şirketi olan Harry Sims, bir araya gelmişlerdir ve Robert'ı bulup virüse engel olmak için birlikte çalışmaya karar vermişlerdir.





Aslında Robert, hastanede gözlerini açtığı ana gelene kadar Harry Sims'in adamları tarafından kaçırılmıştır ve kendisine enjekte edilen iğne yüzünden hafızasını kaybetmiştir. Harry Sims, kendisindeki Dante'nin cehennem tasvirine ulaşmak istemiştir ancak şimdi işler hiç tahmin etmediği şekilde yönlendiği için Robert'ı bulup virüsün dünyaya yayılmasına engel olmak istemektedir.

Sonrasında Christophe'ın Robert'ı esir tuttuğu yerde onları Harry bulacak ve Christophe'yi öldürecektir. Bu olay üzerine Robert, Dünya Sağlık Örgütündeki arkadaşı Dr. Elizabeth ile buluşup hep birlikte İstanbul'a gidip virüsü yayılmadan yok etmeye çalışacaklardır. İstanbul'a geldiklerinde Ayasofya'ya girecekler ve Henricus Dandolo'un mezarını inceleyen Robert, virüsün Yerebatan Sarnıcı'n da olduğuna karar verecek ve hep birlikte Yerebatan Sarnıcı'na giderek virüsü arayacaklardır. 

Ancak Sienna'da aynı amaçları olan dostları ile buluşmuştur ve Yerebatan Sarnıcı'na gelmiştir. Burada aksiyon dolu bir mücadele yaşandıktan sonra virüsün patlatılması için bir poşetin içinde Yerebatan Sarnıcı'n da olduğunu görecekler ve Sienna'ın yerleştirdiği bombalara ve bu bombaları patlatmış olmasına rağmen virüsün yayılmasını sağlayamayacaklardır. Sonrasında Robert ve Elizabeth, virüsü muhafaza edip güvenli bir şekilde yok etmek için götüreceklerdir. Böylece insanlık toplu bir katliamdan kurtulmuş olacak ve böylelikle film son bulacaktır.

Venedik'ten İstanbul'a kadar bir çok tarihi bölgelerin birbirinden güzel görüntülerinin bulunduğu filmde Dante'nin eserleri ile de oldukça fazla karşılaşacaksınız. Dante'nin cehennem tasvirinin üzerinde yoğunlaşılmış ve bir virüsün dünyada toplu katliamlar yapmasının önüne geçilmeye çalışılan konusu ile Dan Brown'un kitabından uyarlama suç, polisiye, gizem, aksiyon ve gerilim filmidir.