Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

4 Aralık 2019 Çarşamba

Sinema: Zoe - Aşkın Algoritması - Hissedebilen, Sevebilen Bir Android'in Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Zoe - Aşkın Algoritması

Oyuncular; Ewan McGregor, Léa Seydoux, Christina Aguilera
Yönetmen; Drake Doremus
Tür; Romantik, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, android ve insana benzeyen eşler tasarlayan bir şirkette çalışan Zoe'nin ilerleyen zamanlarda kendisininde en ileri seviyede üretilmiş ve diğerlerinden farklı olarak hissedebilen, sevebilen bir android olduğunu anlaması ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Cole, android yapay zekaya sahip robotlar üreten bir şirkette çalışan başarılı bir mühendistir. Yeni amacı ise hissedebilen, sevebilen bir android üretmektir. Bu konu ile ilgili çalışmaları sırasında Ash isminde bir robot üreten Cole, şirkette Zoe ile birlikte çalışmaktadırlar. Ürünleri birlikte test ederek onlarla ilgili analizleri birlikte yapmaktadırlar. Aynı zamanda çalıştıkları şirketin sunduğu bir hizmet olarak ilişkilerin algoritmik bir sistemle devamlılığı konusunda yüzdesini çıkarabilen bir yazılımları vardır ve bu sayede bir çok insanın eşleri ile birlikte güzel bir ilişki yaşamalarının yüzdelerini bularak insanlara bu şekilde yardımcı olmaktadırlar. 




Geçen zaman içinde Cole'den hoşlanan Zoe, kendisi ve Cole arasındaki ilişkinin pozitif bir şekilde yaşanabilecek yüzdesini öğrenmek isteyecek ve bu yüzde 0 olarak çıkacaktır. Bu duruma çok şaşıran Zoe, Cole'u bir robot genel evine götürdükten sonra ve Cole'un orada gördükleri şeylere tepki vermesini fark edince O'ndan hoşlandığını ancak bilgisayar sisteminin aralarında oluşacak olan ilişkiye yüzde 0 verdiğini söyleyecektir.

Zoe, Cole'un da kendisinden hoşlandığını düşünmektedir ve Cole, artık O'na gerçekleri anlatmaya karar verecektir. Zoe, aslında şirketin en son ürettiği hissedebilen, sevebilen özellikleri olan ve test aşamasında bulunan bir android robottur ve bütün özellikleri ile insana benzemesinin yanında, yerleştirilmiş anılara sahip olan bir prototiptir. 

Bu gerçeği öğrenen Zoe, uzun bir süre kendine gelemeyecek, kendisininde bir robot olduğunu anladıktan sonra robot olmak ve insan olmak arasındaki farklar yüzünden kendisini sorgulamaya başlayacaktır. Aynı zamanda Cole'dan hoşlanan Zoe, artık bu konuda hiç bir şekilde ümidi kalmadığını düşünecek ancak tam tersi olacak şekilde Cole, O'nunla birlikte olmak isteyecek ve aralarında çok güzel ve kısa sürecek bir ilişki başlayacaktır. Kısa sürmesinin nedeni ise Zoe'ye yolda çarpan araba olacaktır. Bu kaza sonrasında devrelerinde, sistemlerinde sorunlar olmaya başlayan Zoe, tedavi edilecektir ancak bu tedavi nedeni ile hislerini kaybedecektir. Bu hissizlik ile artık Cole'a olan hislerini de kaybeden Zoe, zor zamanlar geçirmeye başlayacaktır.





Cole ile görüşmeyi bırakacak, kendisine yeniden eski hislerini kazandıracak, yalnızlığını giderecek ilişkiler bulmaya başlayacaktır. Aynı zamanda Cole'un çalıştığı şirket piyasaya insanların birbirine aşık olmasına neden olan ve geçici etkisi bulunan bir hap çıkarmışlardır ve diğer tarafta Zoe'ye aşık olmuş olan Cole, bu hapları kullanarak başka insanlarla birlikte olmaya başlayacak ancak Zoe'yi unutamayacaktır.

Zoe'nin bir robot olmasından kaynaklanan sorunları aşamayan Cole, zamanla depresyona girecek ve geçici mutlulukları haplar ile yaşamaya başlayacaktır. Aynı şekilde aslında zihninde Cole'u sevdiğini bilen ama bunu hissedemeyen Zoe'de zor zamanlar geçirmektedir ve bunun üzerine şirkete Ash ile görüşmeye geldiğinde kendisinin yeni sürümlerinin yapıldığını fark edecektir. 

Bu yeni sürümler tamamen insanları sevmek ve onlara ilgi göstermek ile ilgili olan, aşk hapları gibi etkileri bulunan bir yapıdadırlar ve bu yeni sürümü gören Zoe, kendisini kapattırmaya karar verecektir. Bu sırada Zoe'nin yaşadığı eve giden Cole, O'nunla görüşmek isterken bir yeni sürüm olan Zoe ile karşılaşacak ve bu yeni sürüm Zoe ile aynı şekilde görünmesine, konuşmasına ve davranmasına rağmen O'nun hissettirdiği şeyi hissettirmeyecektir. Sonrasında Zoe, kendisini kapattırmak için bir robot genel evi işletmecisinin yanına gidecek, işletmeci bu işi zevkle yapacak ancak kapattırma sırasında Zoe, yaşamak isteyip buna karşı çıkacak ve diğer androidler sayesinde Cole'un yanına getirilecek ve tedavi edilecektir.







Tedavi sonrasında Cole, Zoe'ye bütün hislerinden bahsedecek, aşkını itiraf edecek ve bunları duyan Zoe, üretiminde böyle bir özellik olmamasına rağmen göz yaşları dökecektir ve yeniden hissetmeye başlayacaktır.

Ve Cole ile Zoe'nin yeniden sevgi ile birbirlerine sarılmalarından sonra film son bulur.

Aşkın ve sevginin gücünün ispatlandığı filmde, bir yapay zekanın var olmak ve aşkına kavuşmak için verdiği mücadelelere tanık olacaksınız. İleri bir gelecekteki android robotların yaşamları ile ilgili dram yüklü sahnelerin olduğu aşk, romantik dram ve bilim kurgu filmidir.