Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Aralık 2019 Pazartesi

Sinema: Yuli - Bir Baletin Hayat Hikayesi - Carlos Acosta... / Konusu, Özeti, Afişler

Yuli

Oyuncular; Carlos Acosta, Santiago Alfonso, Kevyin Martínez
Yönetmen; Icíar Bollaín
Tür; Biyografi, Dram

Konusu; Film, ünlü Küba'lı balet Carlos Acosta'nın mücadelelerle geçen hayat hikayesini konu almaktadır.

Özeti; Carlos, kendi başına buyruk, iki kız kardeşi, anne ve babası ile Küba'nın Havana isimli başkentinde yaşayan bir çocuktur ve bir gün babası O'nu sokakta arkadaşları ile dans ederken yakalayınca Küba Ulusal Dans Okulu'na yazdırmaya karar verir. Burada bale dersleri alacak olan Carlos, bunu istememektedir ancak babası bu konuda kesin kararlıdır ve Carlos'da ki yeteneği fark etmiştir. Dans okulu öğretmenleri de okula kayıt yapılacak öğrencileri elemelerden geçirmektedirler ve Carlos, bütün özellikleri ile tam aradıkları gibi bir çocuktur. Burada dans eğitimlerine başlayan Carlos, okuldan kaçmaya başlayacak ve eğitimini önemsemeyecektir. 





Bu sıralarda bir trafik kazası yüzünden hapishaneye girmek zorunda olan babasının da ilgisi olmayınca, dans okuluna iyice ara veren Carlos, babasının hapisten çıkması ile başka bir okula gönderilmek zorunda kalacaktır.

Aynı zamanda o dönemlerde siyah ve beyaz gibi ırkçı hareketlerin etkisinde kalmış olan Carlos'un babası Pedro Acosta, aslında bir beyaz ile evlidir ve çocuklarından biri olan Barta'da beyazdır. Carlos'un başarılı bir dansçı olup hem Küba'nın zor şartlarından kendisini kurtarmasını hemde siyahi ırklara mensup olan insanları bu başarısı ile temsil etmesini istemektedir. Ancak Carlos, çocukken babasının bu isteklerinin kıymetini anlayamayacak ve hep zorluklar çıkaracaktır.

Her şeye rağmen babası O'nu her zaman başarılı bir balet olması konusunda destekleyecek, zorlayacak, yeri geldiğinde kızacak ve Carlos'un başarılı bir balet olması için elinden geleni yapacaktır. Gün geçip artık büyüyen Carlos, Küba Ulusal Dans okulundaki gösterilerinden dolayı adından söz ettirecek ve O'na her konuda destek olan öğretmeni Maria sayesinde Londra'ya gidip oradaki en iyi dans okullarından birinde dans etmek fırsatını bulacaktır. Bu teklifi bile kabul ederken çekinen Carlos'a, öğretmeni Maria ve babası Pedro çok destek olmuştur ve onların destekleri ile Londra'ya gitmeye karar vermiştir.





Londra'da belirli bir süre kaldıktan sonra kendi yeteneğini Londra'da da ispatlayan Carlos, sonunda Londra Kraliyet Balesi'nde sahne almak gibi bir fırsatı yakalayacaktır ve ardı arkası kesilmeyen sahne başarıları ve gösteriler artık Carlos'un hayatında sıradan bir olay olarak yaşanmaya başlayacaktır. 

Ancak tüm bunlar yaşanırken kız kardeşi Berta'ya şizofren teşhisi koyulmuştur ve bu rahatsızlığından ötürü Berta, kendini öldürmüştür. 

Ailesi, çevresi ve Küba'lı dostları tarafından oldukça takdir edilen Carlos, babasının ölümünden sonra Küba'da ki çocukluğunda zaman geçirdiği eski bir dans okulunu açmaya karar verecek ve artık Küba'da kendine ait okulda eğitimler vermeye başlayacaktır. Böylelikle film son bulur.

Klasik müziğin birbirinden güzel bir çok tınısı eşliğindeki harika dans gösterilerini, Carlos Acosta'nın bire bir kendi canlandırdığı bu filminde izleyeceksiniz. Çevresindeki insanların çocukluğundan bu yana O'na yol göstermesi sonrasında ustalaşan bir baletin hayat hikayesinin anlatıldığı biyografik dram filmidir.