Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

31 Aralık 2019 Salı

Sinema: Yalancı Yalancı - Liar Liar - Yalancı Bir Avukatın Gerçekleri Söylemeye Zorunlu Olduğu Bir Gün... / Konusu, Özeti, Afişler

Yalancı Yalancı - Liar Liar

Oyuncular; Jim Carrey, Maura Tierney, Swoosie Kurtz
Yönetmen; Tom Shadyac
Tür; Dramatik, Komedi

Konusu; Film, sürekli yalan söyleyen avukat bir babanın küçük oğlunun doğum gününde babasının bir gün boyunca yalan söylememesini dilemesiyle gelişen komedi dolu olayları konu almaktadır.

Özeti; Los Angeles’lı savunma avukatı Fletcher Reede, eşinden ayrılmıştır ve 5 yaşındaki oğlu Max ile fırsat buldukça görüşmektedir. Çok fazla yalan söyleyen ve bütün işlerini bu yalanlarla halleden Fletcher, oğlu Max'in doğum gününe söz vermesine rağmen katılamayacak ve Max, doğum gününde babasının bir günlüğüne hiç yalan söylememesini dileyecektir. Bunun üzerine Max'in dilediği gerçekleşecek ve Fletcher artık yalan söyleyememeye başlayacaktır. Avukat olan ve genelde yalanlar söyleyerek davaları kazanan Fletcher'ın o gün yine yalanlar söyleyerek kazanmayı ümit ettiği bir davası vardır.






Eşini aldatmış olan ve suçlu olduğu halde eşinin mal varlığının yarısını almaya çalışan Samantha'ya avukatlık yapan Fletcher, öncesinde neler söyleyeceği ile ilgili açıklamalar yapmıştır ancak mahkemede işler hiç sandığı gibi gitmeyecektir.

Oğlunun doğum gününden sonra yalan söyleyemeyecek ve çevresindeki herkesin hakkında düşündüğü bütün olumsuz fikirleri mecburen söylemek zorunda kalacaktır. Oğlunun doğum gününe patronu ile birlikte olduğu için gelemediği gerçeğini, patronu Miranda ile birlikte olduktan sonra çok daha iyileri ile birlikte olduğunu, iş yerindeki herkes hakkındaki gerçek düşüncelerini söylemek zorunda kalan Fletcher, kendini test etmek için eline aldığı kırmızı kalemin bile mavi olduğunu söyleyemez hale gelmiştir.

Bu durumu oğluna ve eski eşine açıklamaya gittiğinde onların hem Bostan'a yerleşeceklerini hemde başına gelen bu olayın sebebinin Max'in dileği olduğunu öğrenecektir. Ne kadar denese de Max'in dileğini geri aldıramayacak ve çok önemli olan davaya katılmak zorunda kalacaktır. Dava öncesinde çalıştığı avukatlık bürosundaki yönetim kurulundaki insanların hepsi hakkındaki hakarete varan gerçek düşüncelerini söyleyen Fletcher'ın bu söyledikleri farklı bir espri anlayışı olarak algılanacak ve onların gözüne daha da sempatik gözükecektir.





Ardından davaya katılacak, mahkemede kendi müvekkili hakkında söylememesi gereken gerçekleri söyleyecek, bu gidişattan rahatsız olunca davayı erteletmek isteyecek ve bunun için tuvalete gidip kendini darp edecek ancak hakim O'na davaya bu şekilde devam edebileceğini sorduğunda, yalan söylemediği için yine davaya devam etmek zorunda kalacaktır.

Yalancı olarak çıkan tanığa gerçekleri itiraf ettiren Fletcher, davayı kaybetmek üzere iken müvekkilinin gerçek yaşını söylemesi üzerine yasalarda bir açık bulacak ve gerçekleri söyleyerek davayı kazanacaktır. Ancak davayı kaybeden baba, oldukça iyi bir babadır ve Fletcher'ın davayı kazanmasına sebep olduğu anne ise iyi bir anne değildir. Çocukların bu dava sonucundan olumsuz etkileneceğini düşünen Fletcher, kendi kazanmış olmasına rağmen dava sonucuna itiraz edecek ancak hakim artık Fletcher'ı deli sandığı için nezarete attıracaktır. 

Bunun üzerine asistanı Fletcher'ın kefaretini ödeyerek serbest kalmasını sağlayacak ve Fletcher, eski eşi Audrey ve Max'in Bostan'a gitmesine engel olmaya çalışacaktır. Yaşadığı bu olaylar sırasında defalarca söz vermiş olmasına rağmen Max ile ilgilenemediği için O'nu terk eden Audrey ve Max'e yetişmek ve gitmelerine engel olmak için hava limanına gidecek ve aksiyon ve komedi dolu yaşanan bir çok olay sonrasında kalkmak üzere olan uçaklarını durdurmayı ve Audrey ile Max'i uçaktan indirmeyi başaracaktır.



Bu olayların ardından Max ve Audrey, Fletcher'ın halini görecekler ve artık yalan söylemediğini anlayıp Boston'a gitmekten vazgeçeceklerdir. Aradan bir yıl geçecek ve Max'in doğum gününde bir araya gelen Fletcher ve Audrey, Max'in pastasındaki mumları üflemesinden sonra öpüşmeye başlayacaklar ve bu duruma sebep olanın yine Max'in dileği olduğunu düşünmeleri ile film son bulacaktır.

Komedi ustası Jim Carrey'in oldukça eğlenceli ve komik bir filmini izleyeceğiniz, yalan söylemeye alışmış bir avukatın gerçekleri söylemeye zorunlu kalması ile gelişen komedi dolu olayların sahnelendiği dramatik komedi filmidir.