Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

13 Aralık 2019 Cuma

Sinema: Tolkien - John Ronald Reuel Tolkien'in Hayatı... / Konusu, Özeti, Afişler

Tolkien - John Ronald Reuel Tolkien

Oyuncular; Nicholas Hoult, Lily Collins, Colm Meaney
Yönetmen; Dome Karukoski
Tür; Tarih, Dönem, Biyografi, Dram

Konusu; Film, Lord of The Rings serisi, The Hobbit, Silmarillion, Hurin'in Çocukları ve daha nice edebiyat dünyasına kazandırdığı önemli eserle tanınan J.R.R. Tolkien’ın hayatını konu almaktadır.

Özeti; İngiltere'nin Sarehole değirmeni bölgesinde çocukluğunu geçiren Tolkien, bir erkek kardeşi ve annesi ile birlikte yaşamaktadırlar. Ancak yaşadıkları maddi sıkıntı ve babalarının olmaması nedeni ile çok sevip büyüdükleri bu bölgeden taşınmak zorunda kalacaklar ve kilisenin de yardımları ile Birmingham'a yerleşecekler ancak kısa bir süre sonra hasta olan annelerini kaybedeceklerdir. Bu ölüm sonrasında onlarla sürekli ilgilenen peder Francis, J.R.R Tolkien ve kardeşi için bir koruyucu aile bulacak ve Tolkien, yalnız yaşayan ve yanında Edith isimli bir kızın daha kendisi gibi yetim olarak bulunduğu bayan Faulkner'in evinde yaşamaya başlayacaktır.





Ve Tolkien, artık Birmingham'da ki bir okulda eğitimine devam edecek ve geldiği gibi zekası ve üstün yeteneğini gösteren Tolkien'i, öncelerinde kıskanmaya başlayan okul öğrencileri arasından sonrasında bir ömür boyu birlikte zaman geçireceği en iyi dostları çıkacaktır.

Öğrenciler arasından Robert Gilson isimli biri ile aralarında olumsuz bir sürtüşme olunca okul müdürü aynı zamanda Robert'ın babası tarafından cezalandırılan Tolkien ve Robert, sürekli birlikte olmaları, her şeyi birlikte yapmaları ve bu vesile ile aralarındaki kırgınlığın gitmesi üzerine bir ceza alacaklardır. Bu olay sonrasında gittikçe yakınlaşmaya başlayan Tolkien ve Robert'ın aralarına Geoffrey Smith ve Cristopher Wiseman isimli iki öğrencide katılacaktır ve artık dördü hep birlikte takılmaya başlayacaklardır. 

Samimiyet ve içtenlikle dolu olan bu dostluklarına bir anlam katmak isteyen arkadaşlar kendilerine Ç.K.B.C şeklinde bir grup ismi vereceklerdir ve kardeşten de öte bir ilgi ile bu grubun üyeleri birbirlerine bağlı olarak hayatlarına devam edeceklerdir. Hepside kendi ilgi alanlarına göre uzman olmak isteyen bu dört arkadaş, sanat ve felsefi konulara olan ilgilerinin yanında dünyayı değiştirmek gibi de hayalleri vardır. Aradan zaman geçecek, Tolkien ve arkadaşları büyüyecekler ve Oxford ve Cambridge Üniversitesi'nde okumak için hazırlıklara başlayacaklardır. Tolkin ise bu sırada bayan Faulkner'in evinde kendisi gibi yaşayan ve çok iyi piyano çalan Edith ile özel zamanlarda görüşmeye ve birbirlerinden hoşlanmaya başlayacaklardır.





Tolkien, aynı zamanda Edith ile bütün hayallerini paylaşmaktadır ve Edith'de bu konuda O'na önerilerde bulunmaktadır. Edith ise, bayan Faulkner'in evinde O'na piyano çalmaktan sıkılmış ve özgürlük hayalleri ile yaşayan bir kızdır. Tolkien ile Edith'in araları gün geçtikçe daha da yakınlaşmıştır ve artık birbirlerine aşık olmuşlardır.

Ancak Tolkien için bir engel ortaya çıkacaktır ve Oxford Üniversitesi'ne girebilmesi için Edith'den ayrılmak zorunda kalmak gibi bir tercih yapmak zorunda kalacaktır. Peder Francis, 21 yaşına gelene kadar Tolkien'den sorumlu kişidir ve bu zorunluluğu O'na peder getirmiştir. Tolkien, bu olay sonrasında Edith'i geride bırakarak Oxford'a gidecek ve arkadaşları ile eski bir otobüste içki içtikleri için Tolkien'in bursuna son verilecek ve ihraç edilecektir. 

Bu olaylar yaşanırken aynı zamanda geride bıraktığı aşkı Edith'in de evlilik haberini duyan Tolkien, o gece üzüntüden kendisini içkiye verecek ve Oxford'un bahçesine kendi ürettiği lisan ile feryad edecektir. Bu feryadın içindeki hiç bir yerde duymadığı lisanı duyup merak eden prof. Joseph Wright, ertesi gün Tolkien ile konuşacak ve artık Tolkien'in ideali filoloji bölümünde okumak olacaktır. Filoloji bölüm hocası olan prof. Wright, Tolkien'den 5000 kelimelik sınav mahiyetinde bir makale yazmasını isteyecek ve bu makaleyi başarı ile bitiren Tolkien, sonunda filoloji bölümüne kabul edilecektir ancak kısa bir zaman sonra 1. Dünya Savaşı patlak verecektir.





Eli silah tutan bütün erkeklerin bu savaşa çağrıldığı dönemde Tolkien ve Ç.K.B.C üyesi olan diğer arkadaşları da savaşa katılacaklar ve bu savaşta Geoffrey Smith ve Robert Gilson ölecektir. Savaşa katılmadan önce Edith ile son kez buluşan ve aşkını itiraf eden Tolkien, savaş sırasında baygınlık geçirdiği yerden sonra kendine geldiğinde başında Edith'i görecektir ve diğer arkadaşlarının ölüm haberini alacaktır.

Yıllar sonrasında Edith ile Tolkien evlenecek, Tolkien, bir önsöz yazarak Geoffrey Smith'in şiirlerini kitap haline getirip, Geoffrey'in annesi sayesinde yayınlatacaktır. Son olarak Tolkien, çocukları ve eşi ile birlikte bir ormanlık alanda gezerken onlara Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi projelerindeki karakterlerden ve konularından bahsedecek, evine gittiğinde Hobbit'i kaleme almaya başladıktan sonra film son bulacaktır.

The Hobbit'in 1937'de basılmasıyla Tolkien'i dünyanın en büyük fantezi yazarlarından biri yapacak kariyeri başlamış oldu. Robert Quilter Gilson ve Geoffrey Bache Smith 1916'da ki Somme Muharebesi'nde hayatlarını kaybetti. Geoffrey'in annesi oğlunun şiirlerini ''Bahar Hasadı'' adlı bir koleksiyonda Tolkien'in önsözü ile yayınladı. Cristopher Wiseman savaştan sonra çok az beste yaptı ve 1987 yılına kadar yaşadı. Her ne kadar dostlukları eskisi gibi olmasa da John Ronald üçüncü çocuğuna Cristopher adını verdi. John Ronald Reuel Tolkien, Edith'den iki sene sonra 1973'te hayata gözlerini yumdu. Çiftin dört çocuğu vardı. Ortak mezar taşlarında Tolkien'in mitolojisinden Elfçe iki isim yazar. Biri bir Elf prensesinin ismi, diğeri de O'na aşık olan ölümlü bir adamın.

John Ronald Reuel Tolkien'in çocukluğundan başlayarak Hobbit'i kaleme alana kadar yaşadığı olayların konu edildiği, Tolkien'in aşkını, arkadaşlıklarını, ailesini ve savaş yıllarında çektiği zorlukları izleyeceğiniz bir tarihi, dönem ve biyografik dram filmidir.