Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Aralık 2019 Pazar

Sinema: Siyah Kuğu - Black Swan - Şizofrenik Bir Başarı Öyküsü... / Konusu, Özeti, Afişler

Siyah Kuğu - Black Swan

Oyuncular; Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel
Yönetmen; Darren Aronofsky
Tür; Dram, Psikoloji, Gerilim

Konusu; Film, bir balerinin Kuğu Gölü isimli bale gösterisinde kendisinden beklenen performansı gösterebilmesi için diğer balerinlerle yaşadığı çekişmelerden, psiko rahatsızlıklara kadar uzanan mücadelesini konu almaktadır.

Özeti; Nina, oldukça yetenekli genç bir balerindir. New York'da annesi ile birlikte yaşayan Nina, bale yönetmeni Thomas Leroy'un bale okulunda çalışmaktadır ve balerinlerin arasında en göze çarpan dansçı Nina'dır. Thomas Leroy'un her sene düzenli olarak sahnelenen bale gösterisinde bu sene Kuğu Gölü isimli bir gösteri hazırlanacaktır ve ana tema, beyaz kuğu ile siyah kuğunun arasında yaşanan dramatik olaylardır. Beyaz kuğunun narin, hassas, kırılgan, ürkek bir yapısı olması gerekirken, siyah kuğudan beklenen ihtirasları olan, baştan çıkarıcı ve korkusuz bir yapısı olmasıdır.







Öğrenciler arasında elemeler yapan Thomas, Nina'nın tam bir beyaz kuğu olduğunu düşünecek ancak siyah kuğu olması için çabalaması gerektiğini söyleyecektir.

Bu olumsuz yoruma rağmen Nina, baştan çıkarıcı olmak için süslenip Thomas'ın odasına gittiğinde yaşananlar sayesinde Thomas, kraliçe kuğu olarak Nina'nın olmasına karar verecektir. Sonrasında bir davette Nina'nın kraliçe olacağını ilan edecek ve Nina'dan önceki kraliçe dansçı Beth ile aralarında bu yüzden sorunlar çıkacaktır. Thomas, Beht'in yerine Nina'yı almıştır ve bu olay Beth'de ağır psikolojik sorunlara neden olduğu için bir kaza geçirmiştir ve hastanelik olmuştur. 

Tüm bunlara aldırmayan Thomas, Nina ile çalışmalara başlayacak ve siyah kuğu olmasının üzerinde sıklıkla duracaklardır. Siyah kuğu olunması için gereken rahatlık, baştan çıkarıcılık Nina'da yoktur ve Thomas, bu konu yüzünden oldukça rahatsızdır. Nina'nın bunları başarabilmesi için O'nunla cinsel sohbetler edecek, temaslar içine girecektir. Bu sırada balerinlerin arasında Lilly'yi fark eden Nina, siyah kuğu için gereken özelliklerin O'nda olabileceğini öğrenecektir. Bu saatten sonra Nina, Lilly'nin kendisinin yerine geçmek gibi bir ideali olduğunu düşünmeye ve halüsinasyonlar görmeye başlayacaktır.






Lilly ile aralarında başlayan dostluk ve sonrasında yaşadıkları bir çok olayın halüsinatif görülerden oluştuğunu anlayamayan Nina, yaşadıklarını gerçek sanacak ve çoğu kez bunlara inanarak hareket edecektir.

Aynalarda kendisini başka şekillerde görmesinden, Lilly ile çıktıkları gece kulübünden eve beraber dönüp birlikte olduklarını sanmasından, bedeninden siyah kuğunun tüyleri gibi tüyler çıkmaya başlamasını görmesine kadar bir çok halüsinasyonlar gören Nina'nın bu rahatsızlıkları annesininde dikkatini çekecektir ve gösterinin olacağı gün O'nu odasına kapatacaktır. Oysaki annesi de Nina kadar O'nun başarılı bir dansçı olmasını istemektedir ancak kızının hayatı söz konusu olunca buna engel olmaya çalışmıştır. 

Tüm bunlara rağmen aldırış etmeyen ve evden çıkan Nina, gösteri merkezine gidecek, geç kalmış olmasından dolayı yedek kraliçe olarak ayarladıkları Lilly'nin hazırlanışını görüp sinirlenecek ve odasına giderek gösteriye hazırlanacaktır. Nina gelince her şey olduğu gibi devam edecek, gösteri başlayacak, Nina'nın sanrıları, halüsinasyonları devam edecek ve beyaz kuğuyu oynadığı sırada düşecektir.




Sanrıları nedeni ile inandığı şeylerin etkisinde kalan Nina, sonrasında siyah kuğu olarak hazırlanmak için odasına gittiğinde düşüp başarısız olduğu için Lilly'nin siyah kuğuya hazırlandığını görecek ve buna dayanamayıp Lilly ile kavga edecek, kavga sırasında Lilly'i bazen kendisi gibi görecek ve odadaki aynayı kırarak Lilly'e kırılan camlardan batırıp, öldürecektir.

Aslında gerçek olmayan, tamamen Nina'nın sanrıları ile yaşadığı, ciddi bir psiko rahatsızlık şeklinde ortaya çıkmış bu olay, Nina'nın tam bir siyah kuğu olmasına neden olmuştur ve gözlerinden ateş çıkarcasına hazırlanıp sahneye çıkan Nina'nın siyah kuğu performansı oldukça beğenilir ve alkışlanır. Sonrasında odasına gelen Nina, kapısı çaldığında kapıda kendisini tebrik eden Lilly'i görünce, öldürüp odada sakladığı Lilly'nin gerçekte olmadığını ama Lilly sanarak kendisini yaraladığını fark edecektir. 

Ancak bu yaralanma O'nda acı ve hüzün yaratacak, sahne sırası beyaz kuğuya geldiğinde bu acı ve hüzünle, beyaz kuğunun da oynaması gereken haline bürünecek ve yine muhteşem bir performans göstererek oyunu bitirecektir. Sonrasında sahne gereği atladığı yerde O'nu yaralı görecekler ve film Nina'nın her şeyi mükemmel yaptığını söylemesi sonrasında son bulacaktır.

Mükemmel bir balerin olmak için yaşadığı psiko rahatsızlıkları işinde pozitif bir etkiye dönüştüren bir balerinin, halüsinasyonların, korkuların ve arzuların arasında yaşadığı şizofrenik bir başarı hikayesine tanık olacağınız, bir çok ödülü olan dram ve psikolojik gerilim filmidir.