Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

17 Aralık 2019 Salı

Sinema: Sığınak - Take Shelter - Anlamlı Bir Şizofrenik Hikaye... / Konusu, Özeti, Afişler

Sığınak - Take Shelter

Oyuncular; Michael Shannon, Jessica Chastain, Tova Stewart
Yönetmen; Jeff Nichols
Tür; Psikoloji, Dram

Konusu; Film, paranoyak şizofrenik bir kişilik bozukluğu yaşadığı sanılan Curtis'in, sonrasında yaşadıklarının bir anlamı olduğunun anlaşılmasına kadar geçen zamanda gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Curtis, eşi Samantha ve 6 yaşındaki işitme engeli olan kızları ile mutlu bir hayat sürmektedirler. Ancak Curtis, birden bire halüsinasyonlar ve kabus olarak adlandırdığı rüyalar görmeye başlayacaktır. Halüsinasyonlarının ve rüyalarının genel konusu bulunduğu bölgede çıkan şiddetli bir fırtına ile ilgilidir ve bu durum akıl sağlığını bozmaya başlamıştır. Kendine ne olduğunu tam olarak anlayamayan Curtis, çevresi tarafından da gariplikler yaptığı için eleştirilmeye başlanmıştır.






Ancak sanrıları ve rüyaları nedeni ile fırtınanın çıkacağına tamamen inanmış olan Curtis, kendisini ve ailesini bu şiddetli fırtınadan korumak için arka bahçelerindeki sığınağı yeniden düzenleyip daha geniş bir yer haline getirmeye çalışacaktır.

Samantha'ya da ilk başlarda yaşadığı sorunlardan bahsetmeyecek ve O'nun haberi olmadan sığınak için kredi çekip tadilata başlayacaktır. Ancak zaman zaman gördüğü sanrılar yüzünden iş yerinden kaçmış, rüyalar yüzünden de çevresindeki insanlardan uzaklaşmıştır.

Hatta rüyasında köpeğinin kendisini ısırdığını gördüğü için O'nu bir kulübeye kapatmıştır. Curtis'de ki bu değişiklikleri fark eden Samantha, artık dayanamaz bir hale gelmiştir ve Curtis'e kendisine her şeyi anlatmasını istemiştir. Ailesinden gelen bir paranoyak şizofrenlik hastalığı olduğu için kendisinde de bu tanının ortaya çıkmasından korkan Curtis, eşine yaşadıkları olaylardan bahsetmeyecek ancak o gece uyuduklarında kullandığı sakinleştiricilerin de etkisiyle sinir krizi geçirecek ve Curtis, artık olanları eşi Samantha'ya anlatacaktır. Duydukları karşısında şaşıran Samantha, tedavi edilmesi gerektiğini söyleyecek ancak her şeye rağmen Curtis, sığınağın yapımı bitirecektir. Sığınağın yapımı sırasında kendi çalıştığı şirketin inşaat malzemelerini kullanmıştır ve bu yüzden de işinde de kovulmuştur. Bu sırada kızı Hannah'ın tedavisi için sigortanın devam etmesi gerekmektedir ancak Curtis, iş yerinden kovulunca Hannah'ın tedavisi de risk altına girmiştir.







Sorunların üst üste gelmeye başladığı bu dönemde Curtis, kendisine olanlara anlam verebilmek için paranoyak şizofren hastası olan annesi ile görüşmüştür ancak annesinin sorununun tamamen bambaşka şeyler olduğunu fark etmiştir. Tüm bunların üzerine eşi ve çocuğu ile birlikte katıldıkları bir yemekte kendisi yüzünden işinden kovulan arkadaşı Dewart ile de kavga edecek ve bu kavga sonrasında tüm insanlara yakında fırtına geleceğini söyleyecektir.

İnsanlar artık Curtis'in deli olduğunu düşünmektedirler ve bu olaylar üzerine eşi Samantha, Curtis'e destek olacak ve sonraki günlerde uyudukları bir gece gerçekten fırtına kopacaktır ve ailece sığınağa gireceklerdir.  Ancak Curtis, sığınağın içindeyken hala fırtınanın devam ettiğini hissetmektedir ve Samantha'nın yardımları ile bu sanrılarla baş ederek sığınağın kapısını Curtis açacak ve dışarı çıkacaklardır. Bu fırtına küçük çapta bir fırtınadır ve sığınaktan çıktıklarında fırtınanın bitmiş olduğunu göreceklerdir. 

Artık yaşadıklarının gerçek olmadığına inanmaya başlayacak olan Curtis, uzman bir doktora görünecek ve doktor O'na uzun süreli bir tedavi önerecek ancak öncesinde eşi ve çocuğu ile birlikte bir tatil yapacaklardır, amaçta sığınağın bulunduğu alandan uzaklaşmasıdır. Ancak tatil için bulundukları denizin olduğu yerde Curtis'in halüsinasyonlarını gördüğü olaylar gerçek olacak ve gerçekten de şiddetli bir fırtına kopmaya başlayacaktır. Ve film, Curtis'in sanrılarının gerçek olduğunun anlaşılması ile son bulur.

Paranoyak şizofrenik bir hastalığı olduğunu düşüneceğiniz bir insanın aslında gerçeklerle bağlantılı olarak görüler yaşadığına tanık olacağınız, durağan temposunun içinde akıcı bir psikolojik dramın yaşandığı, yer yer gerilim sahneleri de bulunan psikolojik dram filmidir.