Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

9 Aralık 2019 Pazartesi

Sinema: Enstitü - The Institute - Sapkın Bir Cemiyete Ait Bir Enstitüde Yaşanan Akıl Almaz Olaylar... / Konusu, Özeti, Afişler

Enstitü - The Institute

Oyuncular; James Franco, Allie Gallerani, Lori Singer
Yönetmen; James Franco, Pamela Romanowsky
Tür; Tarih, Biyografi, Gerilim

Konusu; Film, 1888 yılında Amerika'nın Maryland eyaletinde bulunan Rosewood Enstitüsü'nde ki genç bir kızın tedavisinin gerçek hikayesini ve enstitünün arkasındaki akıl almaz sırları konu almaktadır.

Özeti; 1888 yılında geçen film, İsabel'in ailesini kaybetmesinden sonra çare bulmak için aile doktorları ve aynı zamanda ölen babasının arkadaşı olan Torrington ile görüşmesiyle başlamaktadır. Torrington, İsabel ve abisi Roderick'a Rosewood isimli ruh ve zihin sağlığı merkezinde yapılan tedavilerden bahsedecek ve İsabel için şu an ki durumuna en uygun yerin orası olduğunu söyleyecektir. Bunun üzerine abisi ile birlikte Rosewood'a giden İsabel, korkularından ve endişelerinden kurtulacağını düşünerek Rosewood enstitüsüne kaydını yaptıracak ve abisi yanından ayrılacaktır. Enstitü sadece kadınlara özel olarak hizmet vermektedir ve İsabel gibi üst sınıftan bir çok kadın olduğu gibi aynı zamanda enstitünün bakımsız alanlarında evsiz kadınlarda bulunmaktadır.



İsabel'in kendine ait bir odası olur ve bir gece odasına gelen enstitünün baş hekimi doktor Cairn, İsabel ile tanıştıktan sonra O'na yakında tedavinin başlayacağını söyleyip sıvı bir karışım şeklinde ilaç içirecektir. İçtiği ilacın yan etkileri olarak gerçeğe yakın rüyalar görebileceğini söyleyerek odadan çıkan dr. Cairn, ertesi gün İsabel ile özgür olmak üzerine konuşmalar yapacak, gerçek özgürlüğü ancak kendisinin tedavisi ile bulabileceğini söyleyecek ve buna aldanan İsabel, tedavinin bütün şartlarını kabul edecektir.

Bu sıralarda İsabel, alt katta bedeni parçalanmış bir ceset ve çöplük olarak adlandırılan bölümdeki evsiz kadınların durumlarını görmüş olmasına rağmen bunlara aldırmadan dr. Cairn'e güvenecek ve kendisine verilen bütün karışımları içmeye devam edecektir. Onları içtikçe akli dengesini kaybeden İsabel'e tedavi gereği acı çektirmeye başlayacaklar, kırbaç ile, sıcak su ile acı çektirip, sözde gerçek özgürlüğe kavuşmasını sağlayacaklardır. 

Bu sırada kardeşi Roderick, İsabel'i ziyarete gelecek ancak İsabel, yıkanmış beyni ve fikirleri ile abisini geri gönderecektir. Bu durumu görünce şaşkınlıktan ne yapacağını bilemeyen Roderick, bir dedektif arkadaşından Rosewood enstitüsü ile ilgili çok çarpıcı gerçekleri duyacaktır ve İsabel'i ziyaret ettiği sırada aldığı sıvı karışım örneğini doktor arkadaşına test ettirecek ve içinde yüksek dozda uyuşturucu madde olduğunu öğrenecektir. Enstitüden ayrılırken bir arkadaşını ve eşini görmüş olan Roderick, yanlarında enstitüden çıkardıkları bir kızı da görmüştür ve bir gece öncesinde O kız ile ilgili enstitüde bir ritüel düzenlenmiş, bu şekilde bu yeni aile ile gönderilmiştir.



Kardeşine olanları öğrenmek için arkadaşının evine giden Roderick, hizmetçileri evde olmadıklarını söyleyince eve arka kapıdan gizlice girecek ve enstitüden çıkardıkları kızın masada boğazının kesilmiş bir şekilde cesedini ve ardından odaya ağızları kana bulanmış arkadaşı ve eşinin girdiğini görecektir. Bu insanlar enstitüden aldıkları ve hiç tanımadıkları bu kızı kurban etmiş ve kanlarını içmişler, sapkın bir eğlence yaşamışlardır.

Bunu gören Roderick, mücadele sonucunda arkadaşını öldürecek ve evden kaçacaktır. Bu sırada evde enstitü tarafından gönderilmiş bir davet mektubunu almıştır ve arkadaşının evinden aldığı davete uygun bir maske ile kendini gizleyerek bu davete katılmıştır. Diğer tarafta ise İsabel'in sürekli aldığı karışımlardan dolayı aklı tamamen gitmiştir. Dr. Cairn, O'na başka bir kimlik vermiştir, İsabel, kendisini bu kimlikteki kişi sanmaya ve dr. Cairn'in sapkınca fantezilerin de rol almaya başlamıştır. 

Ve enstitüde davetin olduğu gece, kardeşi İsabel'i çıplak bir şekilde bir sürü erkeğin içinde gören Roderick, kendini ifşa edecek ve aklı yerinde olmayan İsabel, şeytani söylemlerle kardeşini öldürecektir ve davettekiler de kanını içecektir. Ve bu olaylardan sonra anlaşılacak ki, bu enstitü sermayedarlarının gaddar ve sapkın arzularını tatmin etmeleri için enstitüye gelen kadınları onlara hazırlayarak göndermektedir. Bir insan ticareti yapılmaktadır ve bu enstitüyü bir cemiyet yönetmektedir. Bu olaylardan sonra İsabel, bazı şeylerin farkına varmaya başlayacak ve Gunther isimli enstitüde çalışan kambur bir işçi O'na yardım edecektir ve Margaret isimli arkadaşı ile buluşmasını sağlayacaktır. Margaret ile bir plan yapan İsabel, enstitüdeki ilaçların olduğu yerden zehirleri alacak ve son gösteri sırasında kendisini izlemeye gelen ve aralarında cemiyet üyesi olan aile doktorları Torrington'da olduğu insanların içkilerine bu zehirden koyarak zehirleyecektir.



Cemiyet üyeleri gözlerinden kanlar gelerek ölecek ve İsabel, eline aldığı bıçak ile dr. Cairn'yi de öldürecektir. Sonrasında enstitüdeki kambur olarak çalışan Gunther isimli işçinin cemiyetin kurucularından biri olduğu ortaya çıkacak ve enstitüyü İsabel'e bırakacaktır. Böylelikle film son bulacaktır.

Bir sağlık merkezinin arkasında yatan sırların ve gerçek olaylara dayalı akıl almaz suçların işlendiği, bu sağlık merkezinin tuzağına düşmüş bir kızın hikayesini konu alan tarihi biyografik gerilim filmidir.