Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

23 Kasım 2019 Cumartesi

Sinema: Yıldızlara Doğru - Ad Astra - Dünya'dan Ay'a, Ay'dan Mars'a, Mars'tan da Neptün'e Doğru Bir Uzay Yolculuğu... / Konusu, Özeti, Afişler

Yıldızlara Doğru - Ad Astra

Oyuncular; Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Liv Tyler
Yönetmen; James Gray
Tür; Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Roy McBride isimli bir astronotun babasının izini bulmak ve dünya için tehlike oluşturan bir projeyi yok etmek amacı ile Dünya'dan Ay'a, Ay'dan Mars'a, Mars'tan da Neptün'e kadar çıktığı uzay yolculuğunu konu almaktadır.

Özeti; Roy McBride'ın babası Lima isimli bir proje ile yıllar öncesinden bir uzay yolculuğuna çıkmıştır ve amacı evrende insanoğlundan başka akıllı yaşam olup olmadığını bulmaktır. Bu proje kapsamında Neptün'e kadar ulaşan Clifford McBride, Lima uzay aracı ile Neptün'ün yörüngesinde kalmıştır ve araştırmalarına orada devam etmeye başlamıştır. Ancak Lima projesini yöneten Spacecom isimli uzay şirketi O'nun varlığını gizlemişlerdir ve bir kahraman olarak öldüğünü söylemişlerdir.




Ailesi de dahil olmak üzere herkes Clifford'un öldüğünü düşünmektedir ancak yakın bir zamanda Neptün kaynaklı ışın patlamaları Dünya'ya ulaşıp zarar vermeye başlayınca, bu patlamaların kaynağının Lima projesi olduğunu düşünen Spacecom yetkilileri gerçeği oğlu Roy'a açıklamak zorunda kalırlar.

Amaçları Roy'u kullanarak Clifford ile iletişime geçmektir ve bunun için Roy'un Mars'a gitmesi gerekmektedir. Eğer uygun görülürse oradan Neptün'e geçecektir. Bu görevi kabul eden Roy, önce Ay'a gidecektir, Ay'ın karanlık yüzünde bulunan derin uzay uçuş sistemlerine ulaşmak için Ay'da ki terörist gruplar ile çatışacak ve sonrasında Mars mekiğine binerek yolculuğa başlayacaktır. 

Babasından dolayı kendisini tanıyan bir mürettebat ile yolculuk yapan Roy, Mars'a ulaşacak ve burada O'na yazılı bir metin okutacaklar ve bu mesajı babasına göndereceklerdir. Ancak Clifford'dan cevap gelmeyince mesajı yenilemek isteyecekler, başka bir metin okutmak istediklerinde Roy, içinden geldiği gibi konuşmaya karar verecek ve bu durum O'nun bundan sonraki görev için fazla duygusal olduğu sonucunu ortaya çıkaracak ve Neptün'e gönderilmesi için uygun görülmeyecektir. Roy'un bilmediği şeyi ise O'na, Mars'da doğmuş olan ve Neptün'ün yörüngesinde bulunan Lima projesi mürettebatının içinde ailesi bulunan ve ailesini Clifford'un öldürmüş olduğu Helen Lantos anlatacaktır.





Roy'un babası Clifford, Neptün'e ulaştıklarında mürettebatı artık geri dönmek istemiştir ancak Clifford, bunu kabul etmeyip kendi idealleri yönünde hareket etmeyen mürettebatı öldürmek zorunda kalmıştır ve bunların arasında Helen'ın ailesi de vardır.

Aynı zamanda Spacecom, Neptün'ün yörüngesinde olan Lima uzay projesi sistemini nükleer bombalarla yok etmeyi amaçlamaktadır ve Neptün'e giden uzay aracının içi çok güçlü nükleer bombalar ile doludur. Bunları öğrenen Roy, Helen'ın yardımları ile gizlice Neptün'e giden uzay aracına girmeyi başaracak, ancak kalkıştan kısa bir süre sonra O'nu içeride fark eden mürettebat ile kavga etmek zorunda kalacak, bu kavga sonucu içerideki bütün mürettebat ölecektir ve yoluna yalnız devam etmek zorunda kalacaktır. 

Roy, artık gemide yalnızdır ve patlatma işini kendi yapmak istemektedir. Uzun bir zaman sonra Neptün'e ulaşacak, Neptün'ün yörüngesindeki Lima projesini bulacak, kendi uzay aracını otomatik pilota getirerek bir uzay aracı modülü ile Lima'ya yanaşmaya çalışacaktır ancak Neptün'ün yörüngesinde dönen küçük meteorlar modüle zarar verecek, kenetlenme sistemi bozulacak ve Roy, modülün içinden çıkarak Lima'ya giriş yapacaktır. Bu sırada modül ise uzay boşluğunda sürüklenecektir.






Lima'nın içerisine giren Roy, içerideki ölü mürettebatı görecek ve sonrasında babası ile karşılaşacaktır. Babası Clifford, hala yaşamaktadır ve akıllı bir yaşam biçimi bulmak ile ilgili her şeyden vazgeçmiştir.

Bu araştırmanın kaderi olduğunu düşünmektedir ve kendisini geri götürmeyi isteyen Roy'a karşı çıkmıştır. Ancak Roy, yinede O'nu ikna edecek, Lima'nın içine nükleer bombayı yerleştirecek ve uzay elbisesi giydirdiği babası ile yörüngedeki kendi uzay aracına dönmeye çalışacaktır. Uzay yürüyüşü yaparak uzay aracına ulaşmaya çalıştıkları sırada babası kendini bırakmasını isteyecek ve Clifford, uzay boşluğunda sürüklenerek yok olacaktır. 

Ardından kendi uzay aracı Sephius'a Neptün'ün çevresindeki meteorlara çarparak gitmeyi başaracak, nükleer patlamanın ortaya çıkardığı gücü Dünya'ya ulaşmak için gemisinin ana gücü olarak ayarlayacak ve 4.367 milyar kilometrelik yolu aşmayı başarıp Dünya'ya ulaşacaktır. Aynı zamanda gelirken babasının bu yolculukta yakından çektiği ve hiç kimsede olmayan fotoğrafları ve bilgileri getirmiştir. Dünya'ya ulaşan Sephius'un modülünden çıkan Roy'un görüntülerinden sonra film son bulur.

Evrende yalnız mıyız? sorusuna cevap arayan bir astronotun hikayesini izleyeceğiniz, Neptün'e kadar çıkılan bir maceranın konu edildiği,  yer yer aksiyon sahnelerinin de olduğu daha çok dram ve bilim kurgu filmidir.