Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

30 Kasım 2019 Cumartesi

Sinema: Vulcania - Dış Dünya'dan İzole Edilmiş Bir Toplum... / Konusu, Özeti, Afişler

Vulcania

Oyuncular; Miquel Fernández, José Sacristán, Silvia Abril, Ana Wagener
Yönetmen; José Skaf
Tür; Distopik, Dram, Gerilim

Konusu; Film, dünyadaki şehir yaşantılarından izole edilmiş bir kasabada dış dünyadaki her şeyden habersiz bir şekilde yaşayan insanların içinden bazılarının, bu distopik toplumdan kurtulma çabalarını konu almaktadır.

Özeti; Film, Honas'ın eşi ve çocuğunun aynı zamanda Marta'nın eşinin bir sınır bölgesinin dışında çıkan patlamada ölmeleri ile başlamaktadır. İnsanlar dış dünyadan izole edilmiş bir kasabada yaşamaktadırlar ve herkes bir metal fabrikasında çalışmaktadır. Kimileri metallerle iç içe çalışırken kimileri kontrol ve yönetim bölümlerinde çalışmaktadırlar ve dış dünya hakkında hiç bir bilgileri yoktur. Kasabanın ve fabrikanın çevresi sınırlarla kapatılmıştır ve dışarısı için oldukça güvensiz ve yasaklayıcı şeyler söylenmiştir.






Yüz yıllar boyunca bu kasabada doğup büyümüş olan insanlar, kasabada öğretilenler dışında hiç bir şey bilmemektedirler. Ancak eşinin ve çocuğunun ölümünden sonra Honas, bu ölümün nedenini merak edecek, sınır dışı bir alanda yaşandığı için gerçekleri Honas'tan saklayacaklar ve Marta'dan bu konu hakkında bilgi almaya çalışan Honas, Marta'nın evinin çevresinde eşi tarafından gömüşmüş bir defter bulacaktır.

Bu defteri incelediğinde içerisinde dış dünyadan bahsedilen bilgiler ve resimler görecektir. Honas, aynı zamanda metal fabrikasında uzun zamandır çalıştığı için manyetik enerjilere maruz kalmıştır ve bu sayede metali telekinetik yollarla hareket ettirebilmektedir. Sonrasında defterden ve eşlerinin ölümüne neden olan kazadan Marta'ya bahseden Honas, Marta'nın korkuları ile karşılaşacak, ve sonraki zamanlarda kendisini metali yönlendirmekle ilgili geliştirmeye başlayacaktır. Bu sırada Marta'nın hamile olduğu ortaya çıkacak ve bir bebeği olacaktır.

Bu alanı yöneten ise Adam isminde bir adamdır ve Marta ile de ilişkisi vardır. Marta, buna zorunlu olduğunu düşünerek Adam ile birlikte olmaktadır ve yaşadıkları hayatın tek şansı olduğunu düşünmektedir. Ancak Honas, fabrikadaki yöneticilerin girdiği kilitli odaları metali yönlendirmesi sayesinde açabilecek ve içeriye girdiğinde, yönetici diye bildiği Tonny'in, Adam ve diğerlerine garsonluk yaptığını, aynı zamanda herkesin şehir diye bir yerden bahsettiğini ve fabrikadan üretilen metalleri de satarak büyük paralar kazandıklarını görecektir.




Bu insan grupları kasabadaki bütün insanları dış dünyadan izole ederek ve cahil bırakarak kullanmaktadırlar ve sürekli çalıştırmaktadırlar.

Bunlara şahit olan Honas, yöneticilerin odalarında olmadığı sırada bütün paralarını çalacak ve evine gizleyecektir. Sonrasında bütün gerçeklerden Marta'ya da bahsedecek ve birlikte kaçma planları yapacaklardır. Çalınan para yüzünden kasabada her yer aranacak, ancak Honas'ın gizli yerine ulaşamayacaklardır. Bunun üzerine bir şenlik günü Marta ile sözleşerek ormana yürüyecekler ve oradan fabrikanın içine girip, metallerin çıkarıldığı yerden geçip, trene binerek kaçmaya çalışacaklardır. 

Ancak öncesinde Adam'a yakalanacaklar, Adam onlara engel olmaya çalışırken ölecek ve Honas, geride kalanları bu cahil ve baskıcı düzenden kurtarmak için kalmaya karar verecek, Marta'yı bebeği ile birlikte gönderecektir. Marta'nın bebeği ile şehre ulaşması ve Honas'ın da kalması sonrasında film son bulur.

Sorgulama yetenekleri olmayan, kendilerine her söylenene inanan insanların üzerinden rant sağlayan ve bunu bir gelenek haline getirmiş bazı insan gruplarının oluşturduğu distopik toplum hayatını izleyeceğiniz, içlerinden bazılarının aydınlanarak verdiği mücadelelerinde sahnelendiği distopik dram ve gerilim filmidir.