Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

26 Kasım 2019 Salı

Sinema: Clara - Evrensel Bilgi ile Gelen Bir Aşkın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Clara

Oyuncular; Jennifer Dale, Patrick J. Adams, Troian Bellisario, Will Bowes
Yönetmen; Akash Sherman
Tür; Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Gök bilimci Dr. Isaac Bruno'nun evrende yaşanabilir gezegenler ve akıllı yaşamı bulmaya çalışması sırasında tanıştığı ve asistan olarak yanında çalışmaya başlayan Clara isimli gezgin bir sanatçı ile yaşadıkları aşk ve bilgi dolu hikayelerini konu almaktadır.

Özeti; Dr. İsaac Bruno, işinde çok başarılı bir gök bilimci öğretim görevlisidir. Son zamanlarda yaşadığı talihsiz olaylar yüzünden işine gerekli özeni gösteremeyince ders verdiği üniversiteden uzaklaştırılmıştır. Bu sırada ise Nasa, yakında uzaya en kapsamlı iki teleskobunu gönderecektir ve elde edilen verileri insanlık ile paylaşacak, konu ile ilgili bilim insanlarının araştırmaları ile bu veriler incelenip yeni yeni bilgiler ortaya çıkarılacaktır.




Dr. İsaac'ta bu uzay teleskopları ile gelecek olan veriler için hazırlık yapmaktadır ve yaşanabilir bir gezegen bularak kariyerinde başarılar elde etmek istemektedir. Aynı zamanda kısa bir süre önce yeni doğan bebeklerini kaybetmişlerdir ve bundan dolayı eşi ile de ayrılmışlardır.

Yaşanan acı olayı unutmak için kendini evrensel bilgileri araştırmaya daha çok veren İsaac, bir asistan arayışına girecek ve O'na evinde birde oda verecektir. Bunun için ilanlar asacak ve bir gece öğretim görevlisi olan arkadaşı Dr. Charlie ile gece çıktıklarında eve dönecek ve kapısının önünde Clara isimli, asistan olmak için aday bir kız görecektir. Clara'nın yanında Eva isimli birde köpeği vardır. İsaac, onları eve alacak, Clara ile kısa bir görüşme yapıp her hangi bir şekilde deneyimi olmadığı için kabul etmeyecek ancak okuldaki yağlı boya ile yapılmış olan Nebula'nın resmini Clara'nın yaptığını öğrenince asistan olmasını kabul edecektir. 

Sonrasında Tess isimli Nasa'nın yeni teleskobunun verileri insanlık ile paylaşılacak ve günlerce süren çalışmalar sonunda Clara ile birlikte 20 ışık yılı uzaklıkta Dünya benzeri bir gezegen olduğunu bulacaklardır. Bu buluş için gereken teleskop görüntüleri için Clara'nın desteği ile eski astronot eşinin yanına giden İsaac, bu sayede buluşunu onaylayacak ve Nasa'ya gönderecektir. İsaac ve Clara bu buluşa çok sevinecek, bu sırada aralarında duygusal yakınlaşmalar olmaya başlayacaktır.




Ancak kısa bir zaman sonra İsaac'tan bir kaç gün önce Hindistan'lı bir bilim insanından aynı konuda bilgilerin geldiğini öğrenecekler ve İsaac'ın buluşu geçersiz sayılacaktır. Aynı zamanda Clara, sürekli ilaç kullanmaktadır ve ölümcül bir hastalığın pençesindedir. Kimsesi olmayan, gezgin bir hayat yaşamış olan Clara, bu hastalığından İsaac'a bahsetmemiştir. İç organları iflas etmiş durumdadır, ancak ilaçlarla ayakta durabilmektedir ve neden olduğu filmin sonunda anlaşılacak olan içsel görüler görmektedir ve bunlar evrensel görüntülerdir.

Clara, aynı zamanda İsaac'ta olmayan manevi eksikliklerin farkına varmıştır ve nesnel olmayan bilgilere karşı inançlı olması konusunda sohbetler etmektedir. Bu sırada İsaac, Tess uzay teleskobunun dünya benzeri gezegenleri aramak için gönderildiğini ve herkesin elde ettikleri verilerle dünya benzeri gezegenleri aradığını, kendisininde dünya benzeri olmayan daha başka sistemler, mega gezegenler, yıldızlar gibi yapılar arayarak bir buluş elde edebileceğini düşünecektir.

Tekrar çalışmalara başlayacak, bazı veriler elde edecek ve bu sırada Clara, O'na duyu ötesi algılama yöntemi ile yıldızları kendi içinde görebilmeyi gösterecek ve bu yöntemi denemek durumunda kalan İsaac, bir yıldıza dokunmak isterken elinin duvara değdiğini fark edecektir. Sonrasında Clara'nın kendisini inanamadığı şeyleri yapmaya zorladığı için O'na sinirlenecek ve Clara, bu sırada hastalığı nedeni ile baygınlık geçirecektir. İsaac,  panikle Clara'yı hastaneye kaldıracak ve orada gerçeği öğrenecektir. Clara, ölmek üzeredir ve son zamanlarını yaşamaktadır. Kısa bir zaman sonra ölecek olan Clara'nın son sözleri '' Keşke O'nu gördüğün zaman gözlerini görebilseydim '' olacaktır. Ne demek istediğini anlayamayan İsaac, çok üzülecek ve evine gidip Clara'yı düşünürken aslında duvarda dokunduğu yerin akıllı bir yaşamın olduğunu ispatlayan Dünya benzeri bir gezegenin çevresinde dolaşan bir uzay üssü olduğunu fark edecek, bunun üzerine araştırmalar, gözlemler ve incelemeler yaparak bu tezi ispatlayacaktır.



Sonrasında Nasa'nın Tess teleskobu ile ilgilenen yetkili kişileri okulu ziyaret edecek ve İsaac, onlarla görüşerek bulduğu gezegen ve akıllı yaşamın olduğunu ispatlayan uydusundan bahsedecektir. İnceleme yapan yetkililer İsaac'ın bilgilerini onaylayacak ve İsaac, bu buluşun sahibin Clara olduğunu söyleyecektir. Aradan bir kaç yıl geçecek, diğer teleskopta uzaya gönderilmiş olacak ve elde edilen verilerle İsaac'ın tezinin doğruluğu garantilenecek, bununla kalmayıp buldukları bu akıllı yaşam sisteminden sinyaller ve mesajlar almaya başlayacaklardır.



İsaac, artık Nasa'da göreve başlamıştır ve gelen sinyallerin birinde '' İsaac Bruno'' yazınca, sonrasında gelecek olan mesaj için İsaac'ın da yanlarında bulunmasını isteyecekler, elde ettikleri verileri ses formatına dönüştürdüklerinde bir şarkı çalacak ve bu şarkı İsaac ile Clara'nın tanıştığında Clara'nın çaldığı parça olacaktır. Gözleri yaşaran ve teşekkür eden İsaac'ın görüntülerinden ve Clara'nın son sözlerinin ne anlama geldiğinin anlaşılmasından sonra film son bulur.

Evrende ilgili, yaşamla ilgili bir çok anekdotun olduğu, kendini evren hakkındaki bilimsel araştırmalara vermiş bir bilim insanının hem aşkı hemde bilgiyi bulmasına sebep olan kadın ile tanışıp sonrada O'nu kaybetmesi gibi acı olayların yaşandığı, romantik aşk, dram ve bilim kurgu filmidir.