Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

19 Kasım 2019 Salı

Sinema: Armageddon - Dünya'yı Yok Etmeye Gelen Dev Bir Meteor... / Konusu, Özeti, Afişler

Armageddon

Oyuncular; Bruce Willis, Billy Bob Thornton, Ben Affleck, Liv Tyler
Yönetmen; Michael Bay
Tür; Aksiyon, Bilim Kurgu

Konusu; Film, dünyayı yok etmek üzere yaklaşan bir şehir büyüklüğündeki meteor parçasını dünyaya çarpmadan önce yok etmeye çalışan insanlığın yaşadığı aksiyon ve gerilim dolu anları konu almaktadır.

Özeti; New York şehrine irili ufaklı meteor parçaları düşmeye başlayacak, bu olay sonrasında gökyüzünü gözlemleyen bir emekli albay dünyaya yaklaşan dev bir meteorun olduğunu görecek ve Nasa yetkililerini arayacaktır. Bunun üzerine Nasa, meteorun yapısı ile bilgi edinecek ve dünyaya çarpmasına 18 gün kaldığını öğreneceklerdir. Bir şehir büyüklüğünde olan bu meteor, dünyaya çarparsa eğer her şey bundan milyonlarca yıl öncesinde yaşandığı gibi yok olacaktır.




Bu konu hakkında tezler üreten yetkililer, içlerinden en iyisi olarak meteorun üzerine çıkıp sondaj sistemi ile bir delik açıp 244 metre derinlikle nükleer bomba patlatarak meteoru parçalara ayırıp dünyanın çevresinden geçmesini sağlamak olduğuna karar vereceklerdir.

Belirlenen bir sıfır noktası vardır ve meteor bu sınırı aşmadan bomba patlatılmalıdır, yoksa bu sınır geçildikten sonra bomba patlatılsa bile işe yaramayacak yine dünyaya çarpacaktır. Bunun üzerine dünyadaki en iyi sondajcıları bularak bu iş için görevlendirmeye karar veren Nasa, ekibi ile denizin ortasında benzin aramak için sondaj işi yapan ve işinde uzman olan Harry S. Stamper'a ulaşacaklardır. Bu sırada ekibinden kızı ile birlikte olan AJ Frost ile sorunlar yaşayan Harry, kendisini ziyaret eden hükumet görevlileri ile karşılaşacak ve kızını da alarak Nasa'ya doğru yola çıkacaklardır. 

Nasa'ya ulaştıklarında yaklaşan tehlikeyi ve yapmaları istenilen şeyleri öğrenecekler ancak Harry, bu iş için kendi ekibinin olmasını isteyecektir. Nasa, bu teklifini kabul edecek, sekiz kişilik kendi ekibi de Nasa'ya getirilecek ve uzaya çıkmaları konusunda eğitimler ve testler yapılacak, hepsi bu görev için hazır hale getirilmeye çalışılacaktır. Aynı zamanda Sondaj makinesini de kendi istediği şekle dönüştüren Harry, armadillo ismi verilen araçlarla bu kazıyı yapacaktır.

Sekiz kişilik sondajcı ekibinin yanı sıra altı astronot da bu göreve dahil olacaklar ve mekiğe binerek havalanacaklardır. Plana göre iki ayrı mekikle uzaya çıkacaklar ve dünyanın yörüngesinde bulunan Rus Uzay İstasyonu'ndan yakıt ikmali yapacaklar, sonrasında ayın çevresinden dolanarak bu sırada Ay'ın yanından geçen meteor parçasının arkasına geçeceklerdir ve bu fırsattan istifade ederek meteorun üzerine çıkacaklardır.

Ancak işler planladıkları gibi gitmeyecek, yakıt ikmali yaptıkları sırada Rus Uzay İstasyonu'n da yangın çıkacak ve oradan bir astronotu da alarak yollarına devam edeceklerdir. Ay'ın çevresini dolaştıktan sonra meteorun arkasına gelecekler ve meteora iniş yapmak için içerisine girdiklerinde bir çok küçük meteor parçası mekiklerden biri olan Kurtuluş mekiğine hasar verecek ve düşmesini sağlayacaktır. Diğer mekik olan Özgürlük mekiği planlanılan alana iniş yapacak ancak bu alanda hiç beklemedikleri bir madde türü ile karşılaşacaklardır. Sondaj işi oldukça zor olacak, sondaja başladıklarında makineleri arıza verecek ve belirli bir yere kadar kazı yapmayı başaracaklar, ancak sonrasında armadillo araçları patlamalar yüzünden uzaya sürüklenecektir.







Bu sırada bazı arkadaşları hayatını kaybedecek, ve diğer Kurtuluş mekiğinden de sağ kalanlar AJ ile birlikte Özgürlük mekiğinin yerini aramaya başlayacaklardır.

Armadillo ile aksiyon dolu bir yolculuk sonrasında Özgürlük ekibine ulaşan Kurtuluş ekibi, yarım kalan işi tamamlamaya başlayacak ve gereken 244 metrelik deliği açacaklardır. Bu olaylar yaşanırken uzaktan bağlantının kopması nedeni ile panik yaşayan ve ne yapması gerektiğini bilemeyen askeri birlikler bombayı patlatmaya karar vermişlerdir ancak Harry, buna engel olmuş, deliği açabileceklerine karşı güven vermiştir ve başarmıştır. 

Ancak yeni bir sorun vardır, oda bombanın uzaktan patlatma sisteminin bozulmuş olmasıdır. Bunun için bir kişi bombayı el ile patlatmak zorundadır ve bunun için çubuk çekmeye karar verirler. Çekilen çubuk AJ'e çıkacak ancak Harry, O'nunla birlikte bombanın yerleştirileceği yere inerken AJ'in elbisesinde arıza yaratacak ve kendi patlatmak için aşağıda kalmayı seçecektir. Kızı ile nişanlanan AJ'in kızına iyi bakmasını söyleyecek ve O'nu yukarı gönderip kendi bombayı patlatmaya hazırlanacaktır. Sonrasında ekipten sağ kalanlar mekiğe binecekler ve son anda, sınırın geçilmesine saniyeler kala mekik havalanmayı başaracak ve Harry'de bombayı patlatacaktır.



Bu olay bütün dünya tarafından heyecanla izlenmektedir ve bombanın patlayış anı dünyadan da gözükecek, insanlar çok sevinecek ve dünyaya dönen ekip ve kendini feda eden Harry, kahraman ilan edilecektir. Dünya bir yok oluştan kurtulmuş olur ve film böylelikle son bulur.

Dünya'nın yok olma tehlikesine karşı hayatlarını feda ederek çok büyük riskleri olan bir göreve dahil olan insanların mücadelelerine tanık olacağınız, yer yer dram ve komedi sahnelerinin de olduğu, heyecan ile izleyebileceğiniz bir aksiyon ve bilim kurgu filmidir.