Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

24 Kasım 2019 Pazar

Sinema: Aniara - Uzayın Bilinmezliğine Çıkılan Zoraki Yolculuk... / Konusu, Özeti, Afişler

Aniara

Oyuncular; Anneli Martini, Arvin Kananian, Bianca Cruzeiro, Emelie Jonsson
Yönetmen; Hugo Lilja, Pella Kagerman
Tür; Psikoloji, Gerilim, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Aniara isimli Mars'a insan taşıyan bir uzay gemisinin rotasından çıkmasıyla içerisindeki yolcularla bilinmeze doğru yolculuk etmeye başlaması sonrasında gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; İnsanlar artık rutin bir şekilde Mars'a yolculuk etmektedirler ve bir çok yakınları Mars'da yaşamaktadır. Bu yolculuğu Aniara isimli bir uzay gemisi ile yapacak olan insanlar, bir kaç hafta sonra Mars'a ulaşacaklarını düşünmektedirler. Bin üzeri yolcu sayısı ile Dünya'dan ayrılmışlardır ve rotalarını Mars'a göre ayarlamışlardır. Yol üzerinde ise karşılarına uzay enkazları çıkacak, bu sebeple rotadan ayrılmak ve bu sırada yakıtlarını boşaltmak zorunda kalacaklardır. Yakıtı tükenen dev uzay gemisi Aniara, artık bilinmeze doğru içerisindeki yolcularla yol almaya başlayacaktır.




Yolculara bu haberi kaptan verecektir ve en geç iki sene içinde Dünya'ya ulaşmanın bir yolunu bulabileceklerini söyleyecektir. Ancak yaşananlar böyle olmayacaktır.

Bunun üzerine bütün yolcular panik içine girmeye başlayacak, geminin içinde kaos yaşanacak ancak sonrasında herkes kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirerek bu zamanı geçirmenin doğru olduğunu düşünecektir. Bu sırada Aniara'nın içinde Mima isimli bir sistem vardır ve bu sistemin amacı insanların olumlu ve pozitif anılarını onlara görüler şeklinde yaşatarak insanları bir huzur ortamı içine sokmaktır. 

Mima, insanları huzurlu ve sakin görülerin içinde var ederek, kendi benliklerinden kısa bir süre ayırıp sanki başka bir alanda yaşıyormuş hissi verip, huzurlu ve mutlu etmektedir. Ve Mima'nın yaratıcısı ve yöneticisi Mimaroben isimli bir kadındır ve Aniara'nın içinde bu sistemi insanlara tanıtıp kullanmalarını sağlamaktadır. Bu yaşanan olaydan sonra insanların Mima'ya ilgisi artacak ve artık Mimaroben insanların bu yoğun ilgisine yetişemeyecek hale gelecektir. Öyle ki Mima sistemi de insanların terör ve kötülük dolu olan düşüncelerini, anılarını görecek ve onları yaşatmaya başlayınca arıza vererek kendini patlatacaktır. 




Bu olaydan ise sorumlu olarak Mimaroben tutulacak ve geminin içinde hapis cezası alacaktır. Mimaroben'in suçsuz olduğunu bilen İsagel ismindeki pilot ise bu konuda kaptan ile tartışacak ve sonrasında O'da darp edilerek hapse atılacaktır.

Artık zaman geçtikçe geminin içinde kaos baş göstermeye başlar, intiharlar söz konusu olur, insanların Mima adına ayin düzenlemek gibi çarpık ilişkileri yaşanmaya başlar ve kaptan herkese artık Dünya'ya dönüş olmadığını, sonsuza dek bilinmeze doğru yol alacaklarını açıklar.

Bunun üzerine sonsuz uzay alanı içinde kendi yaşam alanlarını oluşturmaya çalışacaklar ve kendi ürettikleri, tadı pekte hoş olmayan yiyeceklerle beslenmeye başlayacaklardır. Yıllar geçtikçe insanların sayıları azalacak, psikolojileri bozulacaktır. Bu sırada İsagel ve Mimaroben sevgili olmuşlardır ve İsagel'in bir de çocuğu olmuştur. Hapisten çıkmalarından sonra çalışmaya başlayan çift, İsagel'in çocuğunu birlikte büyütmeye başlarlar. Mimaroben, uzay gemisinin çevresinde dünyadan manzaralar görülebilmesi için ışıklı hologram sistemleri düzenleyecek ve bu başarısından dolayı madalyada alacaktır. Ancak Mimaroben'in bunu yaptığı sırada İsagel, girdiği bunalım yüzünden çocuğunu ve kendisini öldürecektir.




Bundan kısa bir süre önce ise Aniara uzay gemisine yaklaşan bir uzay gemisini görmüşlerdir ve O'nun kurtarma gemisi olduğunu düşünerek sevinmişlerdir. Çok umutla iki sene bekleyen insanlar, gelen şeyin ne olduğunu anlayamamışlardır ve bu umutsuzluk sonrasında artık herkes perişan bir hale düşmüştür.

Bu arada Yay Şokunun içerisine giren Aniara uzay gemisinde yaşanan sarsıntı ve kaos nedeni ile bir çok insan ve mürettebat da ölmüştür. Artık aradan 10 sene geçmiştir ve insanlar oldukça azalmıştır. Sonrasında 24 sene geçecek ve geriye bir grup insan kalacaktır. 

Ve son olarak uzayın derinliklerinde içerisinde hiç bir canlı olmadan seyahat eden Aniara uzay gemisi 5.981.407 yıl sonunda Lyra takım yıldızlarına ulaşacak ve burada Dünya'ya benzer bir gezegen bulacaktır. Bu gezegenin görüntüsü sonrasında film son bulur.

Uzayın bilinmezliğinde yolculuk eden yüzlerce insanın çaresizlik ve gerilim içinde kaldıkları anları izleyeceğiniz, yer yer özgürce sahnelenmiş cinsel görüntülerinde olduğu, psikolojik gerilim, dram ve bilim kurgu filmidir.