Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Kasım 2019 Cumartesi

Sinema: Amerikan Güzeli - American Beauty - Bir Ailenin Çöküntü ve Dağılma Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Amerikan Güzeli - American Beauty

Oyuncular; Kevin Spacey, Annette Bening, Thora Birch
Yönetmen; Sam Mendes
Tür; Dram

Konusu; Film, bir Amerikan ailesinin yaşadığı çöküntü ve dağılmayı, mutlu başlayan evliliklerinin sonrasında nasıl bir işkenceye dönüştüğünü anlatmaktadır.

Özeti; Lester Burnham, eşi Carolyn ve kızları Jane ile birlikte yaşayan orta sınıf bir Amerikan ailesidir. Mutlu başlayan evlilikleri yıllar sonrasında tamamen çöküntüye uğramıştır ve Lester ile Carolyn birbirinden kopuk, anlayışsız bir birliktelik yaşamaya başlamışlardır. Onların bu durumlarından etkilenen kızları Jane'de tam ergenlik zamanındayken ailesi yüzünden psikolojik sorunlar yaşamaya başlamıştır. Lester ile Carolyn'in arasında cinsel birliktelik kalmamış ve Lester, artık kızı Jane'in okul arkadaşlarından hoşlanmaya başlamıştır. Bu çarpık durumdan son derece rahatsız olan Jane, o sıralarda mahallelerine taşınan bir asker ailesinin oğlu olan Ricky tarafından da sürekli kameraya çekilerek taciz edilmektedir.





Birde Jane'in gösteriş meraklısı, insanların karşısında ilgi odağı olmak gibi tutkuları olan, manken olmak isteyen Angela isminde sürekli birlikte gezdikleri okul arkadaşı vardır.

Jane, bir spor maçında Angela ile birlikte ponpon kız gösterisine çıktığında, onları izleyen Lester, Angela'dan hoşlanmaya başlayacak, yanında eşi Carolyn varken bile kızının arkadaşına asılmaya başlayacaktır. Angela'da Lester'a karşı duyarsız olmayacak aynı şekilde ilgisini çekmeye çalışacaktır.

Sonraki günlerde Jane'in evine gelen Angela, Jane'in babasının kaslı halinin daha da çekici olduğunu söyleyince bunu duyan Lester, artık spor yapmaya başlayacaktır. Diğer taraftan Carolyn ise işinde başarılı olmayı takıntı yapmış ve evin bütün masraflarını kendi karşıladığı için Lester'ı kiralık bir koca gibi görüp, kendi işindeki başarılı bir emlakçı olan Buddy ile birlikte olmaya başlamışlardır. Jane ise bu sırada aynı okulda olduğunu öğrendiği Ricky ile yakınlaşmaya başlamışlardır ve sonrasında bir ilişkileri başlayacaktır. Ricky ise uyuşturucu kullanan ve satan ve bunu disiplin konusunda oldukça takıntılı olan babasından saklayan bir gençtir. 





Ailesi ile ilişkileri oldukça soğuk ve resmi olan Ricky, Jane'den hoşlanmaktadır ve uyuşturucu konusunda testlerin yapılması için düzenli olarak idrar vermektedir. Ancak başkalarının idrarını kullanarak babasını yanıltmaktadır ve kullanmaya devam etmektedir. 

Diğer tarafta Lester, Angela'ya kendini beğendirmek için sürekli spor yapmak ile uğraşacak, Carolyn işinde çok daha başarılı yerlere gelmek için Buddy ile birlikteliğine devam edecek ve Angela, arada bir Jane'in evine gelip babası Lester'a kur yapacak, Ricky ise kendi evlerinden olur olmaz zamanlarda Burnham ailesinin üyelerinin video kayıtlarını çekecek ve Ricky'nin babası Colonel ise oğlunu disiplinli bir hayata alıştırmak için sert davranıp, kendi özel eşyalarını karıştığı için dayaklar atacaktır. 

Aynı zamanda mahallede birde eşcinsel çift vardır ve Colonel, onlardan nefret etmektedir. Sorunlu ilişkilerin yaşandığı bu ortamda ki kişiler birbirlerini anlamaktan uzak, bencilce isteklerinin peşinden koşmaktadırlar. Sonrasında iş yerini tehdit ederek uzun bir süre tatil ve yüklü bir para alan Lester, yeni başladığı hamburgerci işinde siparişleri verirken eşi Carolyn ve Buddy'i sevişirken görecek, bunun üzerine Lester aldatıldığını, Carolyn'de yakalandığını anlayacaktır. Bu olay sonrasında Buddy ile görüşmelerine ara vermek zorunda kalan Carolyn, sinir krizi geçirmiş şekilde eve gitmek üzere iken, evde Angela ile yalnız kalan ve O'nunla birlikte olmaya çalışan Lester, Angela'nın ilk kez cinsel deneyimi yaşadığını duyunca bu durumdan vazgeçecektir.





Zaten öncesinde Colonel'in spor yaparken gelip kendisini ağlayarak dudağından öpmesi ile bir şaşkınlık yaşamıştır. Bunun sebebi ise kısa bir süre önce Ricky'den esrar almak için evine çağırdığında pencereden yanlış bir kareye tanık olan Colonel'in onların cinsellik yaşadığını ve eşcinsel olduklarını sanmasıdır.

Colonel, Ricky'nin kamera kayıtlarında Lester'ın çıplak görüntülerini ve karşı evdeki bu yanlış manzarayı da görünce oğlunun eşcinsel olduğunu düşünüp, dayak atarak evden kovmuştur. Bu kovulma sonrasında Jane'i de alıp kaçmak isteyen Ricky'de yukarıda odada Jane ile birlikte iken, Angela'da aşağıda Lester'ın yanından ayrılmış lavaboda zaman geçiriyorken ve Carolyn'de arabası ile eve girmek üzere iken, dışarıdan elinde silahla gelen homofobik baba Colonel, Lester'ı arkasından silahla vurarak öldürecektir.

Bu ölüm olayı sırasında ailesinin resmine bakıp hayatını gözünün önünden geçiren Lester, vurulduktan sonra ölecek ve film bu ölüm olayından sonra Lester'ın ruhunun göklere uçması ile son bulacaktır.

Mutlu bir birliktelikleri olan bir ailenin sonrasında nasıl çarpık ilişkiler yaşamaya başlayan bireyler olduğuna tanık olacaksınız. Uyuşturucu kullanımı, argo gibi olumsuz görüntülerin olduğu filmde aynı zamanda hayatın içinden bir drama yaşanmaktadır. Durağan temposu ile oldukça sürükleyici bir dram filmidir.