Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

9 Ekim 2019 Çarşamba

Sinema: Geliş - Arrival - Dünya'da Barışı ve Birliği Sağlamak İçin Gelen Uzaylılar... / Konusu, Özeti, Afişler

Geliş - Arrival

Oyuncular: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker
Yönetmen: Denis Villeneuve
Tür; Gizem, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, dünyaya ana gemileri ile gelen uzaylıların, neden geldiklerini öğrenmeye çalışan ordu dil bilimcisi Dr. Louise Banks'ın, uzaylılarla iletişimi sırasında ve sonrasında yaşadığı garip ve sıra dışı olayları konu almaktadır.

Özeti; Dünya'nın belirli merkez ülkelerine 12 tane aynı şekilde olan uzay gemisi konumlanmıştır ve insanlar neden geldikleri hakkında hiç bir bilgi edinememişlerdir. Bu gemilerin içerisi ile günün belirli saatlerinde iletişim kurabilmektedirler ve askeri birimler Heptapot olarak adlandırdıkları, dev bir ahtapota benzeyen bu varlıklar ile iletişim konusunda yeterli olamayınca, ordu dil bilimcisi Dr. Louse Banks'ı ve fizikçi Ian Donnelly bu konuda yardımcı olmaları için göreve çağırırlar.







Uzay gemisinin içerisine giren ekip, içeride yer çekiminin olmadığını görecekler ve dik bir yüzeye yürüyerek çıkacaklardır. Sonrasında içeride uzaylı varlıklar olan Heptapot'lar ile karşılaşacaklar ancak onların atmosferi farklı olduğu için kendileri ile aralarında atmosferlerin ayrıldığı bir bölüm bulunacaktır.

Heptapot'ların bulunduğu alan sisli bir ortamdır ve dev boydadırlar. Burada ekip Heptapot'ların kendilerine ait ve anlaşılması mümkün olmayan konuşma dillerini duyacaklar ve görecekler, sonrasında tekrar gelirken Dr. Louise, yanında yazı yazmak için getirdiği araçlar ile onlarla iletişim kurmayı deneyecek ve bu sırada onlarında kendilerine ait yazı dillerinin olduğunu öğreneceklerdir.

Çok karmaşık ve ilginç bir alfabesi olan bu uzaylılarla anlaşabilmek için bu alfabenin içeriğini çözmeleri gerekecektir ve bunun için uzun çalışmalar gerekmektedir. Artık her gelişlerinde yeni yeni cümleler ve kelimeler üzerine çalışarak bilgisayar sistemlerinde bu alfabenin açılımını yapmaya başlarlar. Diğer ülkelerinde uzmanları bu konuda çalışmaktadırlar ve özellikle Pakistan öncülüğündeki bir uzman grubun yardımları
ile alfabenin belirli kısımlarını çözmeyi başaracaklardır. Diğer tarafta Çin devleti kendi topraklarında da bulunan bu uzay gemileri hakkında oldukça düşmancıl tavırlar sergilemekte, diğer devletleri de bu konuda kendisi gibi düşünemeye çağırmaktadır. En son iletişim anlarında silah ile ilgili bir kelimenin kullanıldığını duyan Çin devleti, artık bu duruma göz yummayacak ve saldırmak için hazırlıklar yapmaya başlayacaktır.








Aynı zamanda dünya insanlarına da uzaylıların düşmancıl olduğu gibi bilgiler gitmiştir ve insanlar arasında da kaos baş göstermeye başlamıştır.

Ancak Louise, onların düşmancıl olmadığını düşünmekte ama bunu ispatlayamamaktadır. Ian ile birlikte son kez Heptapot'larla konuşarak çare bulmaya çalışan Louise, onlarla iletişim içerisindeyken bazı askerler uzay gemisine saldıracak ve Heptapot'lar, Ian ve Louise'yi uzay gemisinden son anda çıkaracaklardır.

Bu saldırı sonrasında biraz daha gökyüzüne doğru açılan uzay gemisi, sonrasında Louise'yi uzaktan etkileyerek gemilerinin içerisine alacaklardır ve kendi atmosferlerine sokacaklardır. Onların atmosferine giren Louise, direk yakın temas kuracak ve Heptapot'lar, Louise'ye insanlığa yardım etmek için geldiklerini, 3000 yıldır insanlığa yardım ettiklerini ve Louise'nin artık geleceği gördüğünü söyleyeceklerdir. Bu sırada Louise, gelecekte olan kızını görmektedir ve bu andan sonra bu görünün ne anlama geldiğini anlayacaktır. Aslında geleceği görmenin yani bilginin silah olduğunu kast eden Heptapot'lar, sonrasında gideceklerdir ve Louise, bu geleceği görme yetisini kullanarak gelecekteki Çin devlet başkanı ile olan konuşmasını hatırlayacak ve gelecekte Çin başkanının kendisine söylediği şeyleri geçmişte uygulayarak, devletler arasında barışı ve birliği yeniden sağlamış, uzaylılara saldırılmasını iptal etmiş olacaktır.







Bunun üzerine Louise artık geleceği gördüğü için kiminle evleneceğini de bilmektedir ve O kişininde Ian olduğunu anlayacaktır.

Kendisine bu özellikleri veren uzaylılar, gökyüzünde bulutların arasına girerek kaybolacaklar ve film böylelikle son bulacaktır.

Görselleri ile oldukça etkileyici olan, aksiyondan uzak, Heptapot'ların yazı dillerini beğeni ile izleyeceğiniz, çok ilginç varlık tasarımları ile daha önceki uzaylı figürlerinden tamamen farklı olan gizem, dram ve bilim kurgu filmidir.