Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

13 Ağustos 2019 Salı

Sinema: Yaşam Kürü - A Cure for Wellness - Sapkın Bir Doktorun Rehabilitasyon Merkezi... / Konusu, Özeti, Afişler

Yaşam Kürü, A Cure for Wellness

Oyuncular; Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Goth
Yönetmen; Gore Verbinski
Tür; Gizem, Dram, Gerilim

Konusu; Film, rehabilitasyon merkezi olarak kendilerini adlandıran ama içeride özellikle yaşlı insanlar üzerinde akıl almaz işlemler yaparak kendilerine yaşam kürü denilen bir sıvıyı oluşturan, sapkın bir doktorun malikanesinde yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Lockhart, çalıştığı şirketin sahibinin bu rehabilitasyon merkezine gitmesi ve ardından kendilerine geri dönmeyeceğine dair bir mektup yazması üzerine, bu merkeze gitmek için görevlendirilir. Gidip şirket sahibi bay Pembroke'i bulup geri getirecektir. Bu rehabilitasyon merkezi İsviçre'nin Alp dağlarının tepelerinde bir malikanedir. Amerika'dan buraya giden Lockhart, yolda köylülerin bu malikaneyi sevmediğini ve malikanenin geçmişle ilgili olan kötü anılarını öğrenir.






Bundan 200 yıl önce malikanede yaşayan bir baron, saf kanlı aile olmaya takıntı yapmış, bu yüzden kız kardeşi ile evlenmeye kalkmıştır. Bunu duyan köylüler ise düğün gecesinde malikaneyi ateşe vermişlerdir ve gelin yanarak ölmüştür.

Bu hikayeyi duyup malikaneye giden Lockhart, burada bir çok yaşlı insanın tedavi için geldiğini görür ve bay Pembroke ile görüşmek ister. Ne yapsa da O'nunla görüşmeyi başaramaz ve telefonun çekmediği bu yerde telefonu kullanmak için merkeze dönmek üzereyken trafik kazası geçirir ve kendine geldiğinde, kendini malikanenin içinde bir odada bacağı alçılı bir şekilde bulur.

Kendisi ile ilgilenen baş hekim olan Dr. Volmer, O'na burada belirli bir süre kalması gerektiğini ve kendisine çok iyi bakılacağını söyleyerek kalmaya ikna eder. Bu sırada Lockhart'a da artık tedavi için bulunan insanlara uyguladıkları ilaç ve bakımlardan yapmaktadırlar. İçtikleri su normal bir su değildir. Karışımların olduğu, gelen insanları kendi amaçlarına uygun bir hale getirmek için hazırlanmış bir sudur. Bu suyu sürekli içtikten sonra dişleri dökülmeye başlamakta, insanlar halüsinasyonlar görmektedir. Ancak bunlardan habersiz Lockhart, her gün defalarca suyu içer ve girdiği buhar banyosunda, havuzda ve bunun gibi bir çok yerde halüsinasyonlar görmeye ve aklından şüphe etmeye başlamaktadır.






Zaman geçtikçe bu merkezde tuhaf şeylerin döndüğünü düşünmeye başlayan Lockhart, gizlice odaları, katları dolaşmaya başlar ve insanların sedyelerle taşındığını görür.

Girdiği odaların birinde, yaşlı insanların dişleri sökülmüş ve bazıları da su dolu kabinlerin içinde ölü gibi asılı durmaktalardır. Bu gördükleri karşısında şok geçiren Lockhart, hemen kasabaya inecek, oradaki polis görevlisine durumu anlatacak ama polis görevlisi de malikane ile iş birliğinde olduğu için, doktorlar gelip Lockhart'ı götüreceklerdir. Aynı zamanda malikanedeki bütün çalışanlar, vitamin adı altında bir yaşam kürü denilen sıvı kullanmaktadırlar ve bu sıvıyı ise tedaviye gelen yaşlı insanların bedenlerinden bir çok işlem yaparak ve sonucu ölümle biten çalışmalardan sonra elde etmektedirler. Bu yaşam kürü, kullananları çok uzun süre yaşatmak gibi bir çok özelliğe sahip bir sıvıdır, hastalar dışında herkes bu sıvıdan kullanmaktadır.

Ardından malikaneye getirilen Lockhard, bu seferde her gece dışarıda gördüğü ve gizlice yerin altına sedyelerle götürdükleri insanların olduğu alana gider. Burada ölen yaşlı insanların yılan balıklarına yem olarak verildiğini görür ve sonrasında Dr.Volmer'in kendine özel laboratuvarını bulur. Burada bir çok insan yüzü, tüplerde bebekler gibi akıl almaz bir çok şeyi gören Lockhart, bu sinirle malikaneye çıkacak, herkesi uyaracak ama herkes doktoru haklı bulup, Lockhart'a inanmayacaklardır.








Bunun üzerine her şeyi öğrenen Lockhart'a da son işlem uygulanır ve midesine yavru yılan balıkları koyarak O'ndan da yaşam kürü sıvısını çıkarmaya başlarlar. Artık yürüyen bir ölüye dönüşen Lockhart, düğün gecesinde, yani Doktor ile malikanede yıllardır kızı olarak büyüttüğü Hannah'ın evleneceği gece, doktorun gerçekte kim olduğunu anlayıp, olaya müdahale ederek Hannah'ı kurtaracaktır.

Doktor ise, aslında yüz yıllar önce bu malikanede bahsi geçen baronun kendisidir. İnsanları öldürerek elde ettiği yaşam kürünü kullanarak yüz yıllarca yaşamış ama derisi buna dayanamadığı için yüzünü sürekli değiştirmiştir. Hala saf ırk konusuna takıntısı devam ettiği için, yüzyıllar önce kız kardeşi ile evlenirken yanan kardeşi kendisinden hamile kalmıştır ve bu sırada çocuğu anne karnından çıkarmış ve yaşayabileceği bir sıvıda yaşamını sürdürmüşlerdir. Sonrasında çocuk bu sıvıdan çıkarılmış ve baron tarafından büyütülmüştür. İşte bu çocuk Hannah olmuştur.

Ve baron şimdi de kendi kızı ile evlenmek üzereyken, bu evliliğe Lockhart engel olacak ve baronla kavga sırasında iken kızı Hannah, doktoru yani baronu, yani babasını öldürecektir. Ardından çıkan yangınla eskisi gibi malikane kül olacak ve Hannah ile Lockhart'ın beraberce malikaneden kaçmaları sonrasında film son bulacaktır.

Gizem dolu ve sürükleyici bir konusu olan, filmin sonlarına doğru ancak tam olarak ne olduğunu anlayabileceğiniz, sapkın bir doktorun akıl almaz tedavi yöntemleri adı altında hastalarından yaşam kürü adında bir sıvı yapmasının konu edildiği ve gerilimin yüksek olduğu gizem, dram ve gerilim filmidir.