Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

14 Ağustos 2019 Çarşamba

Sinema: Prometheus - İnsanoğlunun Neden ve Nasıl Sorularına Cevap Aramak İçin Çıkılan Uzay Yolculuğunda Yaşanan Gerilim Dolu Anlar.../ Konusu, Özeti, Afişler

Prometheus

Oyuncular; Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron
Yönetmen; Ridley Scott
Tür; Gizem, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Peter Weyland isminde bir iş adamının 2093 yıllarında, 17 kişilik bir mürettebat ile bir bilim araştırma gemisi hazırlayarak, evrende bilinmeze yolculuk edip, neden, nasıl ve kimin insanoğlunu yarattığı üzerine bilgiler toplaması amacıyla çıkılan yolculukta uzaylı yaratıklarla karşılaşmaları ile gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Peter Weyland, Prometheus isminde kendi alanlarında uzman 17 kişilik bir bilim araştırma ekibi hazırlayarak, evrende insanoğlunun yaratılışı ile ilgili soruların cevaplarını aramak istemektedir. Bu ekibin içindeki Elizabeth ve Charlie, kısa bir süre önce dünyanın çeşitli bölgelerindeki yazıtlardan, aynı yıldız haritasını gösteren bir mesaj bulmuşlardır.





Bu yıldızlardan yüz yıllar öncesindeki insanların bilgisinin olmasının mümkün olmadığını düşünerek, bu yıldız haritasını gelecekteki insanlara mesaj bırakan, insanları yaratan varlıkların olduğunu düşünmektedirler ve bu sebeple geminin rotasını bu yıldızların içinde bulunan ve yaşanabilir özellikler gösteren bir gezegene çevirirler.

17 kişilik mürettebat ile bu gezegene doğru yola çıkarlar. Bu sırada hepsi uzun zamandır uyku kapsülünde kalmışlardır ve yolculuk bitmeye yakın uyku kapsülünden uyanmışlardır. Onlara amaçlarının ne olduğunu Peter Weyland, hologramik bir görüntü sistemi ile anlatır ve kendisinin öldüğünü söyler. Aynı zamanda gemide kendi öz kızı ve kendisi ile ilgili bütün işlerle ilgilenen David isminde birde robot vardır. 

Peter Weyland'ın tek amacı, neden ve nasıl var olduğunu anlayabilmektir. Sırf bu yüzden ölmeden bir kaç gün önce kendisini uyku kapsülüne kapatmıştır ve David, bu soruların cevabını bulduğuna inandığında O'nu uyandıracaktır ancak gemideki diğer mürettebat Peter Weyland'ı ölü olarak bilmektedirler. Gezegene geldiklerinde karşılarında doğal olarak yapılmamış, bir varlığın eseri olabilecek mabet şeklinde bir yapı bulurlar. Ve hazırlanıp, mabedin içerisine girerler.



Burada David'in bazı tuşlara basması sonucu, kendisinden önce gelenlerin hologramik görüntüsü ile neler yaşadıklarını izlerler ve bu görüntüler sayesinde bu ölen varlıkların cesetlerine ulaşırlar.

Sonrasında yerlere gömülmüş kapsüllere ulaşırlar. Bunların ne anlama geldiğini anlayamadan dışarıda kum fırtınası çıkacak ve acilen çıkmak zorunda kalacaklardır. Aynı zamanda ekipten korktukları için ayrılan iki kişi ise içeridedir ve çıkmak için ertesi günü beklemek zorunda kalacaklardır. Bu bekleyiş sırasında kapsüllerin içinden çıkan yaratıklar, onları öldürecek ve ertesi gün onları bulmaya geldiklerinde yaratıkları göreceklerdir. 

Bu sırada robot David, ekipten ayrı olarak incelemeler yaparken aslında bu alanın bir mabet yada inşa edilmiş bir alan değil, bir uzay gemisi olduğunu anlar ve uzay gemisinin yönetim bölümüne ulaşır. Sonradan anlaşılacak ki buradaki varlıklar, gezegenleri yok etmeye çalışan ve gezegenlere bu kapsüllerdeki canavarımsı yaratıkları silah olarak gönderen varlıklardır. Bu kapsülden önceki gelişlerinde bir tane alan David, içeriğinde ne olduğunu anlamak için çıkan sıvıyı Charlie'nin içkisine koymuştur ve sonrasında Charlie, bir yaratığa dönüşmüştür.



Charlie ise yaratığa dönüşmeden önce Elizabeth ile cinsel birliktelik yaşamış ve Elizabeth, ertesi gün üç aylık hamile olduğunu öğrenmiştir.

Sonrasında Elizabeth, içinde bir yaratık olduğunu anlayacak, yaratığı çıkaracak ve O'nu uzaylı varlıkların yaptığı bir yaratık olduğunu görecektir. Sonrasında bu uzaylıların gemilerinin yönetim merkezini bulan robot David, buradaki bilgileri göstermek için Peter Weyland'ı uyandırır ve bu uzay gemisine götürür ancak geminin içinde başka varlıklarda vardır ve uyku kapsülündedirler. Bu varlıkları uyandırıp neden ve nasıl yaratıldıklarını sormak isterler ama uyanan dev varlık hepsini öldürecek, sonrasında uzay gemisini havalandırıp gitmek isteyecektir. 

Onların elinden kurtulan Elizabeth, bu varlıkların gezegenleri yok etme amacının olduğunu anlayarak kendi gemilerindeki kaptan Janek'e durumu anlatır ve eğer bu gemiyi yok etmezler ise O'nun dünyayı yok etmeye gideceğinin bilgisini verir. Bunun üzerine Prometheus ekibinden geride kalanlar, bir intihar saldırısı düzenlerler ve gemiye patlama olması için kendilerinin ölümü ile sonuçlanacak şekilde çarparlar ve havalanamayan gemi yere çakılır.



Sonrasında geride bir tek Elizabeth ve David'in kopan kafası kalacak, David, Elizabeth'e burada daha çok gemi olduğunu söyleyecek ve gemiyi bulup beraber bu varlıkların geldiği gezegene doğru yola çıkacaklardır. Böylelikle film son bulur.

Yaratılış ile ilgili sorularla başlayan film sonrasında gerilim dolu anların yaşanması ile devam etmektedir. Sürükleyici ve heyecan verici, aynı zamanda yaşamı sorgulamanıza neden olacak senaryosu ile farklı şekiller de ölümcül uzaylı yaratıklarla karşılaşacağınız, gizem, gerilim ve bilim kurgu filmidir.