Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

5 Ağustos 2019 Pazartesi

Sinema: Küçülen Hayatlar - Downsizing - 2744 de 1 Oranında Küçülen İnsanların Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Küçülen Hayatlar, Downsizing

Oyuncular; Matt Damon, Kristen Wiig, Christoph Waltz
Yönetmen; Alexander Payne
Tür; Dramatik Komedi, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; Bir bilim insanı tüm organik maddelerin hücresel düzeyde yaklaşık 2744 de 1 oranında küçültüle bilindiği bir yöntem keşfeder ve bunun üzerine ortalama 1.80 boyundaki bir insanın 12.9 cm boyundaki bir insana küçültülebilmesi imkanı ortaya çıkar. Sonrasında toplumda bir çok insan artık küçültülmüş olarak hayatlar yaşamaya başlar ve film, bu küçültülmüş hayatları yaşayan insanların yaşadıkları olayları konu almaktadır.

Özeti; Paul Safranek, eşi Audrey ile yeni bir ev almak isteyen ama buna maddi güçleri yetmeyen evli bir çifttir. Ve insanların küçültülme olayından sonra küçülen insanların yaşamları oldukça ucuzlamıştır. 150 bin dolar, küçülen bir insan için 1.5 milyon dolara denk gelmektedir.







Bunun üzerine çevresindeki dostlarınında küçüldüğünü gören ve küçülen insanların çok daha rahat ve huzurlu hayatlar yaşadığını öğrenen Safranek çifti, karar verirler ve beraberce küçültülme işlemlerine başlarlar.

Ancak küçülmek için gittikleri merkezde Paul, Audrey'den ayrı bir yerde ve önce işleme alınacak, bu işlemler sırasında bedenlerindeki bütün kıllar kesilecek ve bütün inorganik maddeler, dolgular, metaller çıkarılacak sonrasında Audrey'de işleme alındığında bu görüntülerden korkacak ve küçülmekten vazgeçecektir. Ama Paul, bir kere küçülmüştür ve geri dönmesi söz konusu değildir.

Eşi O'na ihanet ederek, küçülmekten vazgeçer ve Paul'u bu konuda yalnız bırakır. Aradan belirli bir zaman geçtikten sonrada zaten ayrılacaklardır. Küçülen Paul, artık yeni yaşamına ayak uydurmak zorundadır. Çok geniş ve güzel bir evi, çılgın partiler düzenleyen Dusan isminde bir komşusu vardır. 12 cm boyunda olan bu insanlar için özel bir alan ayarlanmıştır ve kubbe şeklinde üzeri kapalıdır. Bu alanın içinde, bütün ihtiyaçları normal insanlara göre çok az olan bu insanlar, daha az çalışmaktadır, genellikle keyif yapmaktadırlar. Ama kimileri de ceza olarak küçültülmüştür ve onlarda bu gruptan ayrı tutulmaktadır.








Bir gün Dusan'ın evinde partiye katılan Paul, ertesi gün partiden kalanları temizlemek için gelen temizlikçi kız Ngoc ile tanışır ve Ngoc, Vietnam'da gösteriler yaptığı için suçlu bulunmuş ve bu yüzden küçültülmüştür, küçülünce temizlik işine başlamıştır ve aynı zamanda tek bacağı yoktur.

Ama Ngoc, çok iyi niyetli, her zaman çevresindekilere yardım etme derdinde olan bir kızdır. Paul, Ngoc'un protez bacağını tamir etmek isterken yanlışlıkla kıracak, bu yüzden O'na vefa borcu olduğunu düşünüp işlerini üstlenecek ve bu sırada Ngoc'tan kurtulmak için Dusan ile birlikte Norveç'te ki ilk küçülen insanların kolonilerine gitmeleri gerektiği konusunda yalan söylerlerken, Ngoc'da onlarla gitmek isteyecek ve hepsi bu yalana devam etmek için Norveç'e gideceklerdir.

Norveç'teki ilk koloni merkezinde ise, insanları küçültmeyi bulan bilim adamı Dr. Jorgen Asbjornsen vardır ve Ngoc ile tanışıyorlardır. Burada Dr. Jorgen, onlara kutuplardaki eriyen buzullardan çıkan metan gazı yüzünden dünyanın yakında yok olacağını ve kendilerinin yerin kilometrelerce altındaki özel hazırlanmış mahzenlerde, binlerce sene yaşayacaklarını ve bu felaketten ancak böyle kurtulacaklarını söyler. Bu durumu duyan Paul'da onlara katılmak ister ama bir gece önce Ngoc ile birlikte olmuşlardır ve birbirlerine aşık olmuşlardır. Israr etmesine rağmen kendisi ile gelmeyen Ngoc'u sonrasında kendisi de bırakamayacak, tam giderken yoldan geri dönecek ve yerin altına giden gruptan ayrılıp Ngoc'un yanında olacaktır.

Ve sonrasında küçülmüş hayatları ile Paul ve Ngoc, insanlara yardım etmeye çalışacak ve bu şekilde yaşamlarına devam edeceklerdir. Böylelikle film son bulur.

Yer yer sizi güldürecek komik sahnelerin olduğu, duygusal ve romantik bir atmosferde işlenen sıra dışı ve ilginç konusu ile oldukça sürükleyici bir macera, dramatik komedi ve bilim kurgu filmidir.