Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Ağustos 2019 Çarşamba

Sinema: Hayat Güzeldir - Life Is Beautiful - Bir Soykırım İçinde Umudunu Kaybetmeyen Bir Baba... / Konusu, Özeti, Afişler

Hayat Güzeldir - Life Is Beautiful

Oyuncular; Roberto Benigni, Horst Buchholz, Marisa Paredes
Yönetmen; Roberto Benigni
Tür; Tarihi, Savaş, Dramatik Komedi

Konusu; Film, ikinci dünya savaşı yıllarında Almanların İtalya'daki Yahudi soykırımı yaptığı sırada Joshua isminde bir çocuğu olan Guido ismindeki Yahudi bir babanın, toplama kamplarının içindeyken bile çocuğuna bu soykırımı hissettirmemek için nasıl mücadele verdiğini konu almaktadır.

Özeti; Guido, her zaman neşeli, yüzünden gülümseme hiç eksik olmayan ve hayatı sevinç ile yaşayan bir İtalyan Yahudidir.






Bulunduğu her mekana neşesini de götüren Guido, Dora isminde bir öğretmene aşık olacak, Dora başka biri ile evlenmek üzereyken düğün gecesi O'nu kaçıracak ve sonrasında evleneceklerdir.

Bu evlilik sonrasında Joshua isminde birde erkek çocukları olacaktır ve Guido, bir kitapçı dükkanı açacaktır. Bu sıralarda Almanların Yahudiler üzerindeki baskıları başlamıştır, bazı dükkan ve alanlara '' köpekler ve Yahudiler giremez'', '' Yahudilerin girmesi yasaktır'' gibi tabelalar, yazılar asmaktadırlar ve Yahudi erkeklerini baskı altına almaya başlamışlardır.

Kısa bir zaman sonra bütün Yahudileri toplayacaklar ve çocukları ile birlikte bir trene bindireceklerdir. Bu toplanan kişiler arasında Guido, Guido'nun amcası ve oğlu Joshua'da vardır. Bu durumu öğrenen Dora, hemen trenin olduğu bölgeye gidecek ve Almanlara kendisini de trene almalarını söyleyecektir. Bunun üzerine Dora'yı da trene alırlar ve hepsini Yahudiler için hazırlanmış toplama kamplarına götürürler. Burada insanları, kadınlar ve erkekler olmak üzere ikiye ayırırlar ve onları çok ağır işlerde çalıştırmaya başlarlar.






Toplama kampına gelirken gördüğü manzaralardan oğlunun etkilenmemesi için Guido, Joshua'ya bu yaşananların hepsinin bir oyun olduğunu ve bu oyunun galibinin bir tank kazanacağını, ancak 1000 puan toplanması gerektiğini ve Guido ne söylerse yapması gerektiğini söylemiştir.

Tankları çok seven Joshua, bu yalana inanır ve babası ile bu toplama kampının içinde yaşananları oyun sanarak oynamaya başlar. Babası her çalışmaya gittiğinde Joshua'yı yatakhanede bırakacak ve kesinlikle saklanması gerektiğini yoksa puan kaybedeceklerini söyleyerek O'nu hayatta tutacaktır.

Bu sırada bütün yaşlıları ve çocukları toplayan Almanlar, onları öldürmüşlerdir ve tek çocuk olarak Joshua kalmıştır. Almanlardan sürekli saklanarak ve bunun bir oyun olduğunu sanarak hayatta kalan Joshua, sonrasında babasının bu olaylardan önce tanıdığı bir doktor sayesinde Alman çocuklarının arasına katılacak, kısa bir süre O'nu Alman sanacaklardır ve Joshua, bu fırsatta iyice yiyip, içecektir. Sonrasında Almanların bulunduğu bu askeri bölgeyi Amerikan birliklerinin basacağı haberinin alınması üzerine, bütün Yahudileri öldürme kararı alırlar ve bunu anlayan Guido, oğlunu dışarıdaki bir su vanasının bulunduğu, çevresi dolap şeklinde kapalı olan alana saklayacaktır.






Ve kendisi gelmeden yada herkes gitmeden kesinlikle çıkmaması gerektiğini yoksa oyunu kaybedeceklerini söyleyecektir.

Babası bu sırada eşi Dora'yı bulmak ile uğraşacak ama bu çabaları sırasında Alman askerleri O'nu yakalayacak ve öldüreceklerdir. 

Sonrasında Almanlar, artık bölgeyi terk edecek ve Joshua, saklı olduğu yerden çıkacaktır. Ardından karşısına Amerikan askerlerinin tankı çıkacak ve Joshua, yaşadıkları oyunun gerçek olduğunu ve tankı kazandığını sanacaktır.  Tankın içinde ilerlerken annesi Dora'nın da ölmediğini gören Joshua, annesine kavuşup sarılacak ve film böylelikle son bulacaktır.

Guido'nun oğluna yaşanan acı olayları hissettirmemesi için verdiği mücadele sizi derinden etkileyecek, savaşların ve soykırımların insanların hayatlarından neleri alıp götürdüğünü izleyeceksiniz. Hayatını çocuğunun yaşamına adamış bir babanın, dram dolu hikayesi olan filmin müzikleri de oldukça etkileyicidir. 3 dalda Oscar almış olan film, ilk yarısında komedi sahnelerinin olduğu tarihi, savaş ve dramatik komedi filmidir.