Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

15 Ağustos 2019 Perşembe

Sinema: Hafıza - Rememory - Anıların Kaydedildiği Bir Cihaz ve Bir Cinayet... / Konusu, Özeti, Afişler

Hafıza, Rememory

Oyuncular; Peter Dinklage, Martin Donovan, Evelyne Brochu
Yönetmen; Mark Palansky
Tür; Suç, Dram, Bilim Kurgu

Konusu; Film, insanların anılarını bir cihaz aracılığı ile camdan yapılmış disketlere kaydetme yöntemini bulan ve bu anıları insanların istediği zaman izleyebilmesi imkanını sunan bir cihaz icat eden bilim adamının, ölümünden sonra gelişen olayları konu almaktadır.

Özeti; Gordon Dunn, işinde başarılı bir bilim insanıdır ve Cortex isminde insanların anılarını ortaya çıkaran, onları sonradan izlenilmesi üzere kaydedebilen bir cihaz icat etmiştir. Bu çığır açıcı özellikteki cihazın tıptan, adalet sistemine kadar bir çok konuda fayda sağlayacağı düşünülmektedir.  Aynı zamanda cihaz, yan etkileri olan bir cihazdır ve kullanan insanlar sonrasında anıları ile ilgili halüsinasyonlar görmektedir.




Ancak bir gün ani bir şekilde Dr. Gordon ölecek ve bu ölümün arkasındaki sır perdesini Samuel Bloom isminde, geçmişte bir trafik kazasında kardeşini kaybetmiş olan biri çözmeye çalışacaktır.

Samuel, geçmişte yaşadığı trafik kazasında arabayı kendi kullandığı ve bu kaza sonucunda kardeşi öldüğü için kendini suçlamaktadır ve kardeşi ölürken söylediği son sözün ne olduğunu anlayamamıştır ve bunu merak etmektedir. Bunun üzerine Cortex cihazı ile bağlantı kurup anılarını izleyecektir ancak bundan önce dr. Gordon ile tanışacak ve aralarında bir dostluk olagelecektir. 

Samuel'in dr. Gordon'a ayrı bir şekilde ilgisi vardır, bu ilgisinin sebebi ise geçmişte kardeşi ile yaptığı trafik kazasında çarptıkları araçtaki kişi dr. Gordon ve eşidir ve arka koltuktaki kızları bu kazada ölmüştür. Ancak bunu sadece Samuel bilmektedir ve bu yüzden kendisinde bir suçluluk duyduğu için dr. Gordon öldükten sonra gerçekten ölüm sebebini araştırmaya başlar. Önce Cortex cihazını çalar, ardından öldüğü gün doktorun yanına giden denekleri bulur, onlarla görüşmeler yapar ve bazılarını Cortex cihazına bağlayarak anılarını izler, bu yolla sonraki kişilere ulaşır ve sonunda doktorun bir yasak ilişkisi olduğunu öğrenir. Doktoru öldüren kişinin bu yasak ilişki yaşadığı kişi Wendy olduğunu düşünürken, O'nu da Cortex cihazına bağlayıp O'nun da suçsuz olduğunu öğrenirler.




Wendy ise doktor öldükten hemen sonra odasına girmiştir ve doktorun en son yaşadığı olayların kayıt edildiği hafıza disketini almıştır. Bu disketi izledikten sonra her şey ortaya çıkacak, doktorun aslında kendi anılarını silmek istemesi üzerine, bunu kaldıramayan beyni sonucunda öldüğü anlaşılacaktır. Yani ortada katil yoktur, kendi ölümünü doktor kendi yapmıştır.


Bunların öğrenilmesi üzerine Samuel'de artık kendi anıları ile barışacak, Cortex cihazına son kez bağlanıp, ölüm anında kardeşinin ne demek istediğini öğrenecektir. ( Söylemek istediği ise 'sadece ''şarkı söylemeye devam et''mesiymiş)... Ardından bütün anıları ile ilgili yaptığı bibloları denize atacak ve bu suçluluk duygularından kurtulacaktır. Böylelikle film son bulur.

Sakin bir atmosferde geçen film, bir cinayet sonrasında katilin kim olduğunu bulmaya çalışmaları ile ilgili senaryosu ile suç, dram ve bilim kurgu filmidir.