Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

28 Ağustos 2019 Çarşamba

Sinema: Esaretin Bedeli - The Shawshank Redemption - Masum Bir Mahkumun Hapishane Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Esaretin Bedeli - The Shawshank Redemption

Oyuncular; Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton
Yönetmen; Frank Darabont
Tür; Suç, Dram

Konusu; Film, Andy isminde suçsuz yere hapse girmiş bir bankacının ve Red isimli cinayetten müebbet hapis cezası almış bir mahkumun, hapishane içinde yıllara dayanan dostluklarını ve içeride yaşadıkları olayları konu almaktadır.

Özeti; Andy, kendisini başka bir erkekle aldatması sonucu eşini ve aldattığı adamı öldürmek ile suçlanmış ve bunun üzerine iki kere ömür boyu müebbet hapis cezası alarak hapishaneye girmiş, aslında masum olan bir mahkumdur. 







Masumiyetini kanıtlayamamış ve bunun üzerine hapishaneye girmek durumunda kalmış olan Andy, ilk zamanlarda hapishanede oldukça zorlu anlar yaşayacak, içeride yeni gelenlere taciz, tecavüz eden gruplarla kavgalar edecek, bu sebeple bir çok kez yaralanıp, hasta olacak, hücre cezaları alacak ve sonrasında ileride en iyi arkadaşı olan Red ile tanışacaktır.

Red, hapishanede insanların ihtiyaçlarını karşılayan, cinayetten müebbet hapis cezası almış bir mahkumdur ve yıllardır buradadır, hapishanenin bütün işlerini bilmektedir. Andy ve Red'in arkadaş olmasından sonra Andy, Red'den bir keski isteyecek ve bu keski ileride O'nun hapisten kaçmasına neden olacaktır.

Red, hapishanenin işlerinin yapılması için seçilen işçi grubuna Andy'i de ekleyecek ve bu sırada gardiyanlar arasında banka işleri konuşulurken, bu işlerin kendi alanı olması sebebiyle Andy, gardiyanlara bilgi verecek ve bu olaydan sonra artık hapishanedeki bütün gardiyanlar, sonrasında müdürde olmak kaydıyla Andy'e vergi işlerini yaptıracaklardır. Hatta diğer hapishanelerden de Andy'e banka ve vergi işlerini yaptırmak için insanlar gelecek, Andy, artık gardiyanlar tarafından korunan ve özel ilgi ile davranılan biri olacaktır. Bu sırada içerideki kütüphanede çalışmaya başlayan Andy, kütüphaneye bir sürü kitap alınmasına neden olacak, mahkumların kitap okumasını sağlayacak ve hapishaneyi eskisinden daha düzenli ve yaşanılır bir hale getirmeye başlayacaktır.





Andy, bunları yaptıkça mutlu olmaktadır. Aynı zamanda hapishane müdürününde yasa dışı olan ve içeriğinde rüşvet gibi suçların bulunduğu vergi düzenlemelerini yapacak, artık müdürün Andy'e karşı vermiş olduğu sırları olacaktır.

Bu sırada hapishaneye Tommy isminde genç bir hırsız suçlu olarak gelecek ve bu hırsıza okuma yazmayı öğreten Andy, O'ndan kendi üzerine kalan suçu ile ilgili, aslında cinayetleri işleyen kişinin başkası olduğunu öğrenecektir. 

Andy'nin karısını ve birlikte olduğu adamı öldüren katil başka bir hapishanede bu olayı Tommy'e anlatmış ve suçun bankacı eşine kaldığını söylemiş, bunun üzerine Tommy'de bu olayı gelince Andy'e anlatmıştır. Bu durumdan kendisine bir ışık gören Andy, olayı müdüre anlatsa da, müdür O'na yardım etmeyecek, aksine hapishanede kalması için Tommy'i öldürtecek ve Andy'e hücre cezası verecektir. Tommy'nin ölümünden sonra artık bu yaşananlara dayanamayan ve suçsuz yere 19 yıl içeride kalmış olan Andy, zamanında Red'den aldığı keski ile yıllarca kendi odasındaki duvarda açtığı büyük deliği bitirecek ve oradan kaçmayı planlayacaktır.






Bu deliğin üzeri sanatçı posterleri ile kapalıdır ve kimse fark etmemektedir. Andy, bir plan yapar ve müdürün bütün yasa dışı işlerinin kayıtlarının olduğu defteri de alarak ve bankalardaki hesaplarında olan paraları da kendisinin almasını sağlayacak şekilde, bir gece yağmurlu ve şimşeklerin çaktığı bir günde, şimşeklerin sesinden de faydalanarak, bu delikten kaçacak ve sonrasında 500 metre olan hapishanenin lağımından sürünerek dışarı çıkacaktır.

Ertesi gün odasına baktıklarında Andy'i bulamayacaklar ve posterin arkasındaki deliği görüp kaçtığını anlayacaklardır. Dışarı çıkan Andy ise, müdürün bankadaki bütün paralarını almış ve müdürün yasa dışı işlerinin yazılı olduğu defteri de polislere postalamıştır. Bunun sonucunda suçlu olan gardiyanlar tutuklanmış ve müdür kendini silahla vurarak öldürmüştür. 

Sonrasında kendisine yeni bir hayat kuran Andy, hapishaneden çıkmadan önce Red'e bir adres vermiştir ve bir gün Red, dışarı çıkarsa bu adresteki taşın altına bakmasını istemiştir. Yıllar sonra Red'de hapishaneden çıkacak ve bu taşın olduğu yere gidip, altındaki kutuyu açacak, içinden Andy'nin adresi ve bir miktar parayı bulacaktır. Bu olay üzerine yazılı adrese gidecek ve orada Andy ile buluşup, balıkçılık yaparak birlikte yaşamaya başlayacaklardır. Böylelikle film son bulur.

Sabır ve umut konuları ile ilgili ayrıntıları sık sık göreceğiniz, suçsuz yere yıllarca hapis yatan Andy'nin nasıl hayata tutunduğunu izleyeceğiniz, dostluk ve arkadaşlık gibi kavramlarında işlendiği, suç ve dram filmidir.