Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Temmuz 2019 Pazartesi

Sinema: Piyanist - The Pianist - Ünlü Piyanist Wladyslaw Szpilman'ın Anılarıyla Anlatılan Bir Soykırım Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Piyanist, The Pianist

Oyuncular; Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Emilia Fox
Yönetmen; Roman Polanski
Tür; Savaş, Dram, Biyografi

Konusu; Film, 1939 yılıyla başlayan Polonya'nın Naziler tarafından işgali sırasında Yahudilere yapılan zulümleri ve soy kırımı konu almaktadır. Polonya’lı ünlü piyanist Wladyslaw Szpilman’ın anılarının anlatıldığı aynı isimli kitaptan sinemaya uyarlanan filmde ünlü piyanistin ve ailesinin başına gelenler üzerinden Yahudi soykırımı anlatılmaktadır.

Özeti; Naziler öncelikle Polonya'yı işgal ederler ve Polonya'da ki Polonya'lıları ve Yahudileri birbirinden ayırmaya başlarlar. Bunu önce toplum içinde ayrılıklar yaratmaya başlayarak yaparlar. Örnek olarak; Yahudiler kaldırımdan yürüyemez gibi, Yahudiler parklarda oturamaz gibi.









Artık Yahudiler için her şey zorlaşmaya başlamıştır ve gün geçtikçe Yahudilerle ilgili Almanlar kurallar, kanunlar ortaya çıkarmaktadırlar ve bunların hepsi Yahudi toplumunu etkisizleştirmekle ilgilidir. 

Sonrasın da yeni bir kanunla bütün Yahudileri toplarlar ve Polonya'nın içinde çevresi tamamen duvarlarla kapalı bir Yahudi Getto mahallesine yerleştirirler. Bu alanda yaşam çok zordur ve çok kötüdür. Açlıktan ölen insanlar, evsiz kalan insanlar, bir çok içler acısı görüntüler bu filmde sizleri beklemektedir.

Ve bu mahalledeki Yahudilerin varlığına katlanamayan Almanlar, onları her geçen gün sebepsiz yere öldürecekler ve işkence edeceklerdir. Bunlar yetmezmiş gibi, hepsini toplayarak trenlere bindirip yok edeceklerdir. Binlerce insanı trene bindirirler ve O insanlardan artık haber alınamaz. Szpilman'da ailesi ile birlikte bu trene binecekler içindeyken güvenlik elemanları içinde olan bir arkadaşı O'nu kurtarır ve Szpilman sefaletin, yıkık dökük binaların içinde artık yapa yalnız kalacaktır. Yaşadığı bir çok zorluk ve Alman'ların yaptığı işkencelerden sonra onlardan kaçarak yıkılmış binaların içinde zaman geçiren Szpilman, sonrasında yine Alman'lara yakalanır ve onların çalışma kamplarına alınır.








Burada çok ağır işler yapan Szpilman, sonunda buradan kaçmayı da başarır. Zamanında ünlü bir piyanist iken tanıştığı Polonya'lı kızı görmüştür ve bu kız O'na yardım edecektir. Ve Szpilman, bu kızın sayesinde Alman'lardan belirli bir süre saklanmayı başarır.

Bu sırada Getto içinde bulunan Yahudiler de yapılan zulümlere artık dayanamayıp isyan çıkarmışlardır ve Alman'lar bütün Gettodaki Yahudileri öldürmüşlerdir. Szpilman, saklandığı evden bütün bu olanları izlemiştir. Ve artık zamanla burada saklanmayı başaramayan Szpilman, kaçmaya başlar ve Alman'ların tamamen yok ettiği, yıkık dökük, içerisinde hiç kimsenin yaşamadığı evlerde saklanmaya, aç ve susuz yaşamaya başlar. Bir Alman subayı bu evleri kontrol etmeye geldiğinde Szpilman'ı görür ve iyi niyetli bir insan olan bu Alman subayı, Szpilman'ı ihbar etmez. O'na yiyecek ve içecek sağlar, aynı zamanda piyano çalmasını ister ve hayranlıkla dinler. Bu sahneler çok etkileyicidir.

Artık zaman geçtikte Alman'lar Rus'ların saldırması neticesinde Polonya'dan çekilmek zorunda kalırlar ve saklandığı yerden Szpilman çıkar ve özgürleşir. Bu sırada Szpilman'a yardım eden Alman Subayı bu sefer esir düşmüştür ve Szpilman'dan yardım istemiştir, ama Szpilman O'na ulaşamamıştır. Szpilman, Rus desteği sayesinde eski yaşamına geri dönmüştür ama kimsesi kalmamıştır artık. Yalnız başına eski hayatına dönen Szpilman'ın yaşadıklarını düşünmesi ile film son bulur.

Çok yoğun dram sahneleri ile dolu olan, gerçek bir hayat hikayesinin sinemaya uyarlanmış halini izleyeceğiniz, hüzün ve ıstırap dolu görüntüleri ile savaşın insanların hayatlarına ne kadar olumsuz etkilerinin olduğunun göstergesi olarak bir çok ödül almış dram ve biyografik savaş filmidir.