Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

2 Temmuz 2019 Salı

Sinema: Ben Anneyim - I Am Mother - Anne Bir Robotun Yönettiği Post Apokaliptik Bir Dünya... / Konusu, Özeti, Afişler

Ben Anneyim, I Am Mother

Oyuncular; Clara Rugaard, Hilary Swank, Rose Byrne
Yönetmen; Grant Sputore
Tür; Dram, Post Apokaliptik, Gerilim, Bilim Kurgu

Konusu; Post apokaliptik bir zamanda geçen filmde her yer robotların hükmü altına girmiştir ve insanların dünya gezegenini kötü bir şekilde kullanması nedeni ile bu robotlar bütün insanları yok etmişlerdir. Ve robotlar, kendi bildikleri yöntemlerle yeni insanlar yaratmayı düşünmektedirler. Öyle ki bütün robotların bilinci, tek bir bilinç şeklinde çalışmaktadır. Yani hepsi aynı zihni kullanmaktadır ve bu robot zihninin ismi de Anne olarak geçmektedir.

Özeti; Bu robot Anne, bir çok insan embriyosunu tüplerde muhafaza etmiştir ve sıra ile hepsini oluşturup, belirli testlere tabi tutup, istenilen insan modeline uygun olup olmadığını araştırıp, buna uygun olmayanları yok etmektedir. Ve sıra başrol oyuncusu olan kız çocuğu ismi ile anılan çocuğa gelmiştir.




Kız çocuğu, bu testlerin hepsinden başarı ile geçmiştir ve zamanla çevresinde olan olayların nedenlerini merak etmeye başlamıştır. 

Robot Anne, kız çocuğuna çok iyi davranmaktadır ve tam bir ebeveyn gibi O'nunla ilgilenmektedir. Tabi bazı konular hakkındaki bilgileri kız çocuğundan saklamaktadır. Aynı zamanda tamamen çevresi dışarıya kapalı bir ortamdadırlar ve kız asla dışarıyı göremez ve çıkamaz haldedir.

Bu sırada Robot Anne, uyku modunda iken dışarıdan bir kadın bu kapalı alana gelir ve yardım ister, oysaki bu kadın öncesinde yine Robot annenin oluşturduğu kız çocuğudur ve büyümüştür ve bu alandan kaçmıştır. İçerideki kız çocuğu bu kadına yardım eder ve bu yardım sonucunda anlam veremediği şeyler öğrenir. Bu öğrenme sırasında filmin konusu yavaş yavaş ortaya çıkmaktadır. Kız çocuğu, bu kadın ile birlikte dışarı kaçma planları yapmaya başlar çünkü kadın söyledikleri ile kızı kandırmıştır, dışarı da başkalarının da olduğunu söylemiştir ve robotların kötü olduğuna kızı inandırmıştır. 





Böylelikle kızla birlikte kadın bu alandan kaçarlar ama ne var ki dışarısı tamamen robotların işgali altındadır. Yaşanacak hiç bir alan kalmamıştır, besin yoktur, her şey tükenmiştir ve zaten dışarıdaki bütün robotlar da bu içerideki Anne Robot'un bilincine bağlı olan tek bir bilinç şeklinde var olan robotlardır. 

Kadınla birlikte kaçan kız kadının yalan söylediğini anlayınca Robot Anne'nin yanına geri döner. Bu sırada Robot Anne zaten başka bir embriyodan bir erkek çocuk meydana getirmiştir ve geri dönen kız bu çocuk içinde dönmüştür. 

Sonrasında olayları tamamen anlayan kız çocuğu, robot Anne'nin öldüğünü düşünerek elinde kardeşi olan erkek çocukla ve yüzlerce yeni embriyo şeklindeki bebekle yalnız kalır. Ancak ne var ki Anne Robot ölmemiştir, zaten bütün robotların bilincindedir, bu açıdan ölmesi çok zordur. Ardından Robot Anne başka bir robotun bilincindeyken, kızın aklını karıştırdığı için ve şu zamana kadar O'nu da yedekte tuttuğu için dışarıdaki kadını öldürür. Ve embriyoların içindeki kızın görüntüsü ile film son bulur.

Filmin konusunu tam olarak sonlarına doğru anlayabileceğiniz, bu özelliği ile merak uyandırıcı bir senaryosu olan, çok az aksiyon ve yer yer gerilim sahneleri bulunan, post apokaliptik bir zamanda geçen, netflix yapımı dram, gerilim ve bilim kurgu filmidir.