Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Temmuz 2019 Pazartesi

Sinema: Avatar - Göz Alıcı Fantastik Bir Gezegen: Pandora'nın Hikayesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Avatar

Oyuncular; Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver
Yönetmen; James Cameron
Tür; Aksiyon, Macera, Fantastik, Bilim Kurgu

Konusu; Film, Pandora isimli bir gezegendeki değerli madenleri almak isteyen insanlığın, bu gezegendeki varlıklar ile aralarında yaşanan olayları konu almaktadır.

Özeti; Avatar filminde insanların bencilliği çok belirgin bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Başka gezegenlerde yaşam bulan ve teknolojik imkanları bulunan bazı insanlık organizasyonları, bu gezegende değerli maden arayışı içine girmişlerdir. Birbirinden farklı güzellikleri olan Pandora gezegeninde yer altında insanlar için çok değerli madenler bulunmaktadır fakat gezegende Na'vi olarak adlandırılan varlıklar, birbirinden farklı ve güzellikte hayvanlar, canlılar, bitkiler yaşamaktadır. Ama askeri bir ordu ile Pandora'ya gelmiş olan bir ekibin gözü canlıları umursamadan sadece madenleri görmektedir.

Aynı zamanda Na'vi halkının DNA'larından üretmiş oldukları ve içlerine insanların zihinlerinin yerleşebildiği bir Na'vi varlığı bedeni avatarı yaratmışlardır ve bunlar belirli insanlara göre ayarlanır özelliklerdedir. Bir insana göre ayarlanmış olan bir avatar O insanın ölmüş olması nedeni ile boş kalmıştır, halbuki bu ölen insanın ikizi sayılabilecek bir kardeşi vardır ve O'nun bütün bedensel özellikleri bu avatarı kullanmaya uygundur, ne var ki bu kardeş ayaklarından felçlidir. 

Başrol oyuncusu olan Jake, bu vesile ile Pandora'ya getirilir, O'na Avatar bedeni verilir ve bundan sonra bu Avatar bedenini O kullanacaktır. Avatar bedenleri Pandora'da yaşayan Na'vi varlıklarının aynısıdır, onlara göre yaratılmıştır ancak bir kabinde bağlı olarak bir insan o bedeni kullanabilmektedir. Bu bedenleri kullanan insanlar kabinlere girmektedir ve Avatar bedenleri uyuduğu zaman ancak insanlarda kabinlerden çıkabilmektedir. Sistem bu şekilde dizayn edilmiştir.









Pandora'ya gelen ve avatar bedenlerini yaptıran insanların amacı, değerli taşlardır 
ancak bilim insanı olan bir profesör Grace Augustine, olayları bu şekilde görmemekte tamamen doğayı incelemek ve bilgi edinmenin peşindedir.

Jake, avatar bedeni ile Pandora'nın içinde var olacak, gerçek Pandora haklı ile iletişim kuracak, onların arasına katılacak ve onlardan bilgi sızdırıp değerli madenlerin peşinde olan insanlara bu şekilde yardım edecektir. İlk amacı bu şekildedir fakat zamanla Jake, gerçeği görüp fikrini değiştirecektir. 

Pandora içerisinde ejderhaların, altı ayaklı atların , geceleri ışıldayan çiçeklerin, birbirinden güzel ve ilginç canlıların bitkilerin olduğu, havada asılı olan adalarla insanın akılını başından alan bir gezegendir. Jake, avatar bedeni ile oranın haklına karışmıştır artık hatta kabile reisinin kızları O'na dersler vermektedir, kendileri gibi olmayı, Pandora'da yaşamayı öğretmektedirler. Bu sırada Jake, artık Pandora hayatını daha çok benimsemeye, gittikçe insanlıktan uzaklaşmaya başlayacaktır. Bunu anlayan madenlerin peşinde olan insan grupları artık Jake'i engellemeye çalışırlar. Jake, bütün gerçekleri Pandora'nın yerli haklına anlatır ve artık onlardan biri olarak davranmaya başlar.






İnsanlar artık bu olanlara dayanamayıp Pandora'ya savaş açmaya başlamışlardır. Pandora haklı için çok değerli olan bir ağaç vardır ve bu ağacı insanlar yıkarak altındaki madenlere ulaşmak istemektedirler.

Pandora, yerle bir olmaya başlamıştır ve artık insanlar için tek önemli şey elde edecekleri değerli madenlerdir. Jake, avatar bedeninde kalmakta çok zorlansa da O'nunla beraber olan bir kaç bilim insanı sayesinde Pandora halkına yardım edecektir. Filmin sonlarına doğru Pandora'da kutsal bir alamet olarak varsayılan Toruk Makto isimli en büyük ejderha artık Jake'in ejderhası olmuştur ve bütün Pandora halkını bu ejderha ile bir araya getiren Jake ve toplanan bütün Pandora halkı hep birlikte insanlar ile mücadele etmeye başlarlar. 

Ölen bir çok insan ve Pandora halkından sonra savaş biter ve Pandora halkı kazanır bu savaşı. Jake ise sonsuza kadar Avatar olmak üzere yaşamaya başlamıştır. Kutsal ağaç O'nu insan bedeninden alıp tamamen Na'vi halkından biri yapmıştır. Film bu şekilde son bulmaktadır.

Sinema sever herkesin kesinlikle izlemesi gereken bu film, müzikleri ile, görsel güzellikleri ile tam bir baş yapıttır. Harika bir James Cameron filmi olan Avatar, oldukça sürükleyici, sıkılmadan ve zevkle izleyebileceğiniz bir çok fantastik karakterin bulunduğu aksiyon, macera ve fantastik bilim kurgu filmidir.