Yurtta Sevgi Dünya'da Sevgi...

1 Temmuz 2019 Pazartesi

Sinema: Automata - 2044 Yılında Var Olan Robotlar ve Özgürlük Mücadelesi... / Konusu, Özeti, Afişler

Automata

Oyuncular; Antonio Banderas, Dylan McDermott, Melanie Griffith
Yönetmen; Gabe Ibáñez
Tür; Dram, Macera, Bilim Kurgu

Konusu; 2044 yıllarında Güneş, Dünya gezegenini yaşanmaz bir hale sokmuştur ve atmosfer dengesizleşmiştir, bunun sonucu olarak insan nüfusu oldukça azalmıştır. 

Özeti; Bunun üzerine insanlık kalan bu az sayıda insanı koruması için bir robot sistemi yaratmışlardır. Bu robotlar, insanlara hizmet etmek üzere tasarlanmışlardır ve bu robotlar için vazgeçilmez iki ana kural belleklerine işlenmiştir.

1. Robotlar her hangi bir canlı formuna zarar veremez. 2. ise Robotlar her hangi bir şekilde kendilerini ve diğer robotları başkalaştıramazlar. Bu iki kural insanları Robotlardan korumak için koyulmuştur ve kurallar değiştirilemezdir, fakat zamanla bu kuralı aşan robotlar olacaktır ve  bu robotların var olma isteği gerçekten filmde zaman zaman duygu yüklü anlar yaşamanıza sebep olacaktır.




Filmde robotlarla ilgili bir sigorta şirketinde çalışan bir elamanımız vardır ve başrol oyuncusudur, Antonio Banderas. Ve robotlar teker teker başkalaşmaya başlarlar yani ikinci kuralı aşmaya başlarlar ve böylece artık kendilerine bilinç kazandırmaya çalışırlar ve kendilerine ait istekleri olan robotlar olmaya başlarlar.

Bu başkalaşan robotlar kalan az sayıda insandan uzak bir mekana yolculuk etmeye başlarlar ve olayların iç yüzünü öğrenmeye çalışan sigortacı Jacq, onların peşinden gidecektir, ancak ne var ki Jacq yaralanacak ve O'na robotlar yardım edecektir, ardından onlarla uzun bir yolculuğa çıkmak zorunda kalacaktır.

Başkalaşan robotların amacı dünya insanlığından uzaklaşmak ve kendileri için yeni bir toplum kurmaktır, insanlıktan uzakta, insanlığa köle gibi yaşamaktan ayrı bir şekilde. Fakat bu durum her zaman olduğu gibi maddi çıkarları olan insan gruplarının, yani robotları yapan şirketlerin hiç hoşuna gitmez ve bu başkalaşım geçirmiş robotların peşinden başka insanları da gönderirler, onları yok etmesi ve bu başkalaşıma sebep olan kişileri bulması için. Oysaki bu kişide bir robottur ve insanlıktan çok uzakta radyasyonlu bir alanda gizlenmektedir.




Burada saklanan ve başkalaşım geçirmiş robot kendisine katılan başkalaşmış bir kaç robot ile insanlığın yok olmasından sonra robotlara ait olacak yeni dünyayı bilmektedir ve bunun için çalışmalar yapmaktadır.

Gerçekten de filme göre insanlık artık yok olacaktır, ve dünya robotlara kalacaktır. 

Ve başkalaşım geçirmiş robotların peşinden giden çıkarcı insan grupları nedeni ile bazı robotların ve insanların ölmesi sonucu geride kalan iki robot bu yeni hayatı düzenlemek için gereken yüksek radyasyonlu alana geçerler ve film böylelikle son bulur.

İnsanların bencilliğinin çok fazla fark edildiği filmde, robotların yaşama isteğine ve insanların buna engel olma çabalarına tanık olacaksınız. Durağan bir temponun içinde yer yer aksiyon görüntülerinin de olduğu, oldukça sürükleyici ve merak uyandırıcı konusu ile kesinlikle izlenmesi tavsiye edilebilecek bir dram, macera ve bilim kurgu filmidir.